CREATE ACCOUNT

Blommers Coffee Roasters: Nyeri Gachatha (Kenia)

/ / Zendingen
Blommers-Coffee-Roasters-Kenya1

Voor koffiefreaks is Kenia het summum. Keniaanse koffie is van hoge kwaliteit, de koffieplanten gedijen hier uitstekend door de juiste hoogte en bodemgesteldheid. De koffie die Blommers nu voor Koffiejuffrouw brandde, komt uit de Nyeri-regio in Centraal-Kenia. Deze streek is net zo belangrijk voor koffie als Bourgondië is voor wijn. De smaken van de koffie uit Nyeri zijn intens, complex en fruitig met een rijk mondgevoel.

Nyeri

De boeren in Nyeri zijn kleine ondernemers met maximaal 100 koffieplanten. Het Gachatha verwerkingsstation is onderdeel van de Gachatha Cooperative Society Nyeri. Een leuk detail is dat dit verwerkingsstation goed voor zijn telers zorgt: ze behoren tot de best betaalde boeren van het land. Het veilingsysteem van Kenia maakt dat boeren zelf kunnen kiezen aan welk verwerkingsstation ze hun bessen verkopen. Hoe hoger de prijs die het verwerkingsstation krijgt voor de koffie hoe meer de boer betaald krijgt. En dat gaat goed, want steeds meer boeren willen hun oogst kwijt bij Gachatha!

Gewassen koffie

Na de pluk worden de bessen gesorteerd door onder te dompelen in water. De rijpe koffiebessen zinken, terwijl de onrijpe bessen blijven drijven. De beste koffiebessen gaan door een pulper om de schil, ook wel pulp, te verwijderen. Vervolgens worden de bessen verplaatst naar speciale gistingstanks. Hier worden de bessen nogmaals ondergedompeld in water om het honingachtige vruchtvlees los te weken. Na het grondig wassen worden de bessen gedroogd op patio’s. Het intensieve werk wordt rijkelijke beloond met een mooie en frisse smaak, bestaande uit veel complexe fruittonen.

Gekke variëteit

Koffie variëteiten ofwel cultivars als Bourbon en Gesha kennen we wel, maar wat een gekke namen hebben deze variëteit: SL28 en SL34? Dat zit zo: tussen 1934 en 1963 werd er hard gewerkt in Kenia om nieuwe, gezonde koffie-variëteiten te ontwikkelen. De Schotse en Franse missionarissen brachten ooit koffieplanten mee uit Jemen en Bourbon eiland. Uit deze oude stammen zijn nieuwe variëteiten voortgekomen en de meest succesvolle waren de SL28 en SL34. Ze leveren prachtige fruitige smaken. Meer dan 90% van de totale koffieproductie in Kenia komt van de SL28 en SL34-variëteiten. Koffiejuffrouw vindt wel dat ze wat beter klinkende namen hadden mogen verzinnen…

De feiten over koffieboon Kenya Nyeri Gachatha AA (Blommers Coffee Roasters)

  • Koffiebrander: Robert Blommers van Blommers Coffee Roasters in Nijmegen
  • Plantage: verschillende kleine plantages rond verwerkingsstation Gachatha in de regio Nyeri in Centraal-Kenia
  • Hoogte: 1300 meter
  • Variëteit: 100% Arabica, SL 28 & 34
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een mooie complexe koffie met frisse fruittonen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Fruitig! Proeven we bessen? En groene appel. Spannend!’

GoedGevonden en verzonden: november 2015

TOP