CREATE ACCOUNT

BorgmanBorgman: koffieboon Zahabu (Kenia)

/ / Zendingen
koffie in Kenia

Rien Borgman van BorgmanBorgman uit Leiden brandde de Zahabu uit Kenia voor Koffiejuffrouw. Zahabu betekent ‘goud’ in het Swahili. Je komt die naam vaker tegen bij Keniaase koffies. Het wordt meestal gebruikt als een kwaliteitslabel. Goud in je kopje!

Favoriet

Koffiebrander Rien Borgman vindt het een mooie boon: ‘Mooi complex. De zoete fruitsmaken komen goed uit. Wij zijn sowieso al fan van bonen uit Kenia en deze is voor filterkoffie onze absolute favoriet.’

Keniaanse koffie

De washing stations die de bonen in je pakket hebben geproduceerd zijn New Irera factory, Naaro factory en Thimu factory. Ze liggen verspreid over twee districten: Kirinyaga en Murang’a in Centraal Kenia. De plantages liggen hier hoog: ideale omstandigheden voor uitstekende kwaliteit koffie. Zo’n 70% van de koffie in Kenia wordt geproduceerd door kleine koffieboeren, vaak als leden van kleine coöperaties. Geschat wordt dat circa 6 miljoen Kenianen direct of indirect werken in de koffie-industrie. Het vrij smalle smaakpalet van de koffie uit Kenia is goed en constant, waarschijnlijk omdat de Keniase industrie streng wordt gereguleerd door de Coffee Board of Kenia

Semi-washed

De bonen zijn semi-washed: de koffiebessen krijgen de tijd te fermenteren, worden dan gewassen en vervolgens een tweede keer gefermenteerd en gewassen. Dan worden ze gedroogd op ‘droogbedden’ en patio’s gedurende 1 a 2 weken.

Leuk om te weten: Keniase koffie staat bekend om zijn scherpe, fruitige, soms citroenachtige of citrusachtige smaak dankzij de hoge zuurgraad.

De feiten over koffieboon Zahabu (BorgmanBorgman)

  • Koffiebrander: Rien Borgman van BorgmanBorgman in Leiden
  • Plantage: samenwerking van New Irera factory, Naaro factory en Thimu factory in de regio Muranga, Kirinyaga
  • Hoogte: 1.800 – 1960 meter
  • Variëteit: 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: semi-washed
  • Geschikt voor: filter. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grof dus.
  • Je proeft: frisse en fruitige smaken met een romige body.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Echt zoetig. Lekker zomers. Proef je het rode fruit?’

GoedGevonden en verzonden: juni 2016

TOP