CREATE ACCOUNT

Café Lomi: koffieboon El Halcon

/ / Zendingen

De koffiebonen die door de koffiebrander van Café Lomi in Parijs zijn gebrand komen van de plantage El Halcon op de hellingen van de berg Monte Copey, in de regio Tarrazu in Costa Rica. De familie Navarro heeft verschillende koffieplantages in dit bergachtige gebied, sommige op wel 1900 meter. Hoofd van de plantage is -nog wel- Enrique Navarro senior. Zijn zoon Enrique Junior haatte als kind het werk op de koffieplantage van zijn vader en deed zijn best om onder alle klusjes uit te komen. Eenmaal van school leerde hij over de nieuwe methodes van kleinschalig koffie verbouwen en overtuigde zijn vader om te investeren in de productie van specialty coffee. Dat betekent onder andere andere bonen en andere verwerkingsmethodes. De eerste resultaten zijn veelbelovend en de jonge Enrique is vastbesloten de Costa Ricaanse editie van de Cup of Excellence te gaan winnen.

Semi-washed

De koffiebonen van El Halcon zijn ‘semi-washed’, dat is een combinatie van de gewassen (ofwel natte) en ongewassen (ofwel droge) methode. Semi-washed wordt ook wel ‘pulped-natural’ of ‘honey process’ genoemd. Leuk om dat eens in de gaten te houden op de etiketten van koffiepakken. Met de semi-washed methode schuurt een machine de buitenkant van de koffiebes, maar laat het zoete vruchtvlees zitten. De bonen worden dan te drogen gelegd, waardoor het vruchtvlees indroogt, en zijn zoetigheid afgeeft aan de boon. Door de schil eraf te schuren met water behoud je de frissere smaken die kenmerkend zijn voor de natte methode. Een mooie mix dus!

Costa Rica

Mooie balans

Er zijn veel grote plantages in Costa Rica, maar de bonen die daar vandaan komen zijn vaak wat middelmatig van kwaliteit. Er komen steeds meer kleine plantages die zich toeleggen op het verbouwen en verwerken van specialty koffiebonen die het mooiste van Costa Rica in zich verenigen. Kenmerkend voor deze koffiebonen zijn de mooie balans en zoetige fruitige smaken.

De feiten over koffieboon El Halcon (Café Lomi)

  • Koffiebrander: Paul Arnephy van Café Lomi
  • Plantage: El Halcon in Monte Copey, in de regio Tarrazu, Costa Rica
  • Varieteit: Caturra, 100% Arabica
  • Groeit op: 1850 meter hoogte
  • Geschikt voor: filter en espresso. Voor filterkoffie maal je de bonen zo fijn als het zand van Bloemendaal, met iets grove korrel dus. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zand van de Caraïben.
  • Je proeft: Een zachte koffie met zoetige kersensmaak en een lichte aciditeit die doet denken aan wijn. De nasmaak is chocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘ Een wijnachtige koffie met een chocolade nasmaak. En dat tijdens mijn koffiemoment in de ochtend… ;)’

GoedGevonden en verzonden: oktober 2014

TOP