CREATE ACCOUNT

Roast Factory: Kagongo (Kenia)

/ / Zendingen
Kagongo Kenia by Roast Factory

Stefan Coster, koffiebrander van de voor Koffiejuffrouw nieuwe koffiebrander Roast Factory brandde voor ons de Kagongo uit Kenia. De koffiebessen van deze lekkere koffie groeit op de hellingen van Mount Kenya, op kleine plantages rond het stadje Kianyaga in Kirinyaga County. Leuk detail: Kirinyaga betekent Mount Kenya in een van de lokale talen. De vruchtbare vulkanische grond geeft de koffie die hier groeit een zachte, soepele ‘body’ met dat mooie levendige, dat Keniase koffie zo uniek maakt. Verschillende kleine plantages leveren en verwerken hun koffiebessen in de Kagongo coffee factory.  Dit verwerkingsstation is in 1959 opgericht. In Kirinyaga County zijn meer dan 54.000 kleine boeren, waarvan de meesten in coöperaties verenigd zijn.

Koffie uit Kenia

Koffie komt oorspronkelijk uit Afrika en het ligt voor de hand dat een aantal van de beste koffiesoorten ter wereld geproduceerd wordt op dit continent. Zo is Kenia’s hoog verbouwde, nat verwerkte arabicakoffie van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Zo’n 70% van de koffie in Kenia wordt geproduceerd door kleine koffieboeren, vaak als leden van kleine coöperaties. Geschat wordt dat circa 6 miljoen Kenianen direct of indirect werken in de koffie-industrie.

Het vrij smalle smaakpalet van de koffie uit Kenia is goed en constant, waarschijnlijk omdat de Keniase industrie streng wordt gereguleerd door de Coffee Board of Kenia. Zij classificeren elke baal groene bonen. De balen gemerkt als AA zijn van topkwaliteit en zeer in trek bij de gespecialiseerde koffiehandel. De groene bonen worden eens per week verhandeld op de koffiebeurs in Nairobi.

De feiten over koffiebonen Kagongo (Roast Factory)

  • Koffiebrander: Stefan Coster van Roast Factory in Den Haag
  • Plantage: Kagongo washing station, Kianyaga town, Kenia
  • Hoogte: 1800 meter
  • Variëteit: SL34 and SL28, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: filter. Maal de bonen zo fijn als het zand op het strand van Bloemendaal, iets grof dus.
  • Je proeft: een fruitige, heldere koffie met veel tonen van blauwe bessen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Niet zo fruitig als we gewend zijn van Keniase koffie, maar lekker zacht. Bijzonder.’

GoedGevonden en verzonden: november 2016

 

TOP