CREATE ACCOUNT

Let’s blend

/ / Koffieverhalen
Koffie Blend specialty coffee

Blend? Espresso? Puristen waren we toen we net met Koffiejuffrouw startten. Eerst wilden we niet eens voor espresso gebrande bonen aanbieden. We wilden iedereen aan de filterkoffie krijgen…. 🙂 Dat draaiden we al snel terug en dat is maar goed ook. Espresso is natuurlijk gewoon heerlijk en erg geliefd bovendien om thuis te zetten. Ook selecteerden we tot nog toe alleen single origin bonen. Ons aanbod moest herleidbaar zijn en puur. Intussen zien we een kleine verschuiving op de specialty coffeemarkt: er worden steeds meer mooie blends aangeboden. En inderdaad, waarom niet? Single origin bonen zijn heerlijk en door ze te mengen kan er een nóg spannender smaak ontstaan of bijvoorbeeld een feestdagenmelange.

Het verschil in blends

Koffiejuffrouw wil alleen wel even het verschil duiden tussen de melanges van de commerciële grote koffiemerken en die van de kleine koffiebranders uit het specialty coffee segment. Bij de grote merken als Douwe Egberts of Illy wordt een blend volgens een recept samengesteld. Kleinere oogsten, of andere weersomstandigheden waardoor een oogst anders smaakt, is in bij dit soort melanges niet erg. Meng er wat andere bonen doorheen tot je krijgt wat je gewend bent. Ze bedienen de koffiedrinker die een constante smaak willen. Dergelijke melanges zijn overigens ook heel geschikt om mindere kwaliteit bonen qua smaak op te peppen of te maskeren. Dan heb je een aardige koffie voor weinig geld. De informatie op etiketten van dergelijke blends is vaak beperkt tot het benoemen van de landen of zelfs werelddelen. Soms staat er zelfs niet meer op dan 100% Arabica of iets dergelijks. Dat is net zoiets als dat op een wijnetiket staat: 100% rode wijn.

Specialty blends

Blends in de specialty coffee markt zijn anders. Verschillende single origin koffiebonen vormen de melange. Ze komen immers uit één streek of liever nog van één plantage. Soms zelfs van een deel van de plantage, dan wordt het als micro lot aangeduid. Dat betekent dat de herkomst van de bonen nogal precies terug is te vinden. Bovendien heeft een vast recept geen zin. Elke oogst is anders, dat maakt de single origin bonen juist zo interessant. En daarmee ook de melange.

Koffiejuffrouw breidt dus haar zoektocht iets uit. We zijn niet alleen meer op zoek naar de mooiste single origins, maar ook blends nemen we mee in onze selectie. Er staat ons nog veel moois te wachten!

TOP