CREATE ACCOUNT

Espressobonen of filterbonen?

/ / Koffieverhalen

“Waarom moet ik kiezen tussen espressobonen of filterbonen?” Die vraag krijgen we nog wel eens van potentiële klanten of gewoon van nieuwsgierige koffieliefhebbers.

Kiezen is een must

‘Als je lekkere koffie wilt, is die keuze wel een must eigenlijk’, is dan het begin van ons antwoord. Het is echt de moeite waard om de juiste branding voor jouw zetmethode te kopen. Want licht geroosterde filterbonen in een espressoapparaat leveren erg zure koffie. En koffie zetten van espressobonen in je Chemex of V60, geeft vooral een erg bitter resultaat. Iew! Dat moet je niet willen.

Intense espressobonen

Laat me het toelichten. Voor espresso brandt de koffiebrander de bonen langer dan voor filter. Met langer branden krijgt de boon meer body, nemen de karakteristieke bittere tonen toe en vermindert de zuurgraad. De donkere bonen staan garant voor een volle, intense smaak en hoe donkerder de boon met meer bittere tonen. Het bekende straffe bakkie, zeg maar.

Zachte smaken bij filter

Bij een filterbranding zijn de bonen licht geroosterd, waardoor het brede smaakpalet goed tot zijn recht komt. Alle smaken die de boon heeft ontwikkeld tijdens zijn groei ergens op die koffieplantage in een ver land,  -alles tussen citrus en chocolade in- komen naar boven met de juiste branding. Veel smaak, maar minder intens. Dat is wat je wilt bij een filterkoffie: veel smaak en veel zachtheid.

Advies: neem de moeite

Dus zet je de ene keer een mooie volle espresso en ook af en toe lekkere filterkoffie? Het loont echt de moeite om espressobonen én filterbonen te kopen. Of je te laten verrassen door onze selectie natuurlijk 🙂

TOP