CREATE ACCOUNT

Koffiestation: koffieboon Ishema (Rwanda)

/ / Zendingen
Ishema Women's Rwanda Koffiestation

Koffiestation in Groningen brandde een bijzondere boon uit Rwanda voor Koffiejuffrouw. Emiel van Koffiestation bereidde ons al voor: ‘zachte koffie, en als espresso gezet ‘ontploft’ er een soort grapefruit-bommetje in je mond, is ook snel weer weg, dus mooie verrassing.’  Nou inderdaad, een zachte koffie en de grapefruit was zeker goed aanwezig. Behalve de smaak is het mooie van deze koffieboon ook het verhaal van de coöperatie die de boon produceert.

Ishema Women’s coöperatie

Ishema Women’s is een koffiecoöperatie -van vrouwen natuurlijk :)- in Eastern Province, Ngoma distrct in het oosten van Rwanda. De vrouwen van Ishema Women’s helpen elkaar om de kwaliteit van de koffie te verbeteren, de productie te verhogen, meer geld te verdienen en daarmee de positie van de vrouw –en haar familie- in de gemeenschap te versterken. Mooi om te zien dat dergelijke kleine coöperaties het goed doen in Rwanda. Na de genocide stonden veel vrouwen er alleen voor en verenigden zich voor hun inkomen in samenwerkingsverbanden. Veel vrouwen zijn inmiddels officieel eigenaar van hun eigen kleine koffieplantages. Het land telt zo’n 500.000 kleine koffieplantages, met een gemiddelde van slechts 165 koffieplanten per boer. Zo klein dus dat ze neit eens per hectare worden aangeduid.

Rwanda als koffieland

Rwanda is als koffieland echt in opkomst. Koffie uit dit land in Oostelijk Afrika zijn vaak boterzacht, zoet, bloemig en goed uitgebalanceerd. De eerste koffieplanten werden pas in 1904 geplant en de eerste export kwam ruim een decennium later op gang. De regelmatige regenval en de vele bergketens maken dat de kwaliteit van de koffie groot is. Koffie is heel belangrijk voor het nationale inkomen: ongeveer de helft van de inkomsten uit export komt uit de koffie industrie. Door veel verwerkingsstations erbij te bouwen, krijgen ook kleine boertjes toegang tot professionele verwerking en dat drijft de hoeveelheid koffie op de markt aanzienlijk op.

De feiten over koffieboon Ishema Women’s (Koffiestation)

  • Koffiebrander: Douwe van Koffiestation in Groningen
  • Plantage: Ishema Women’s in regio Ngoma in Eastern Perovince in Rwanda
  • Hoogte: 1550 meter
  • Variëteit: 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een romige koffie met tonen van rood fruit. Mooie balans!
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Als filterkoffie is ‘ie heerlijk zacht! Als espresso komt het prettige zuurtje even om de hoek kijken. Spannend!’

GoedGevonden en verzonden: oktober 2015

TOP