CREATE ACCOUNT

Koffieboon Lavrinha (Brazilië)

/ / Zendingen
Koffieplantages in provincie Minas Gerais in Brazilie.

De Lavrinha koffiefarm ligt in het zuiden van de provincie Minas Gerais in de Braziliaanse Mantiqueira bergen. Deze regio staat bekend om de waterbronnen en is ideaal voor koffieproductie vanwege het klimaat en de vruchtbare grond. De koffieproductie zorgt voor een groot deel van de werkgelegenheid in deze streek.

De koffieboer

Deze koffieplantage is van Bruno Souza. Elmer Oomkes, een van de eigenaren van White Label Coffee: ‘We ontmoetten Bruno Souza en zijn vrouw Deborah op een cupping bij een bevriende koffiebrander, Kees Kraakman. Kees liet ons weten dat hij een cupping deed met deze bevlogen Braziliaan en nodigde ons uit te komen meeproeven. We vonden zijn koffies meteen erg goed. Bruno is een echte koffiefanaticus en bracht samples mee van verschillende lots uit zijn omgeving. Voor hem en de boeren die hij vertegenwoordigd is het ook beter om direct zaken te doen hier in Nederland, zonder tussenhandel.’
Bruno groeide op de plantage op en selecteerde al jong de beste koffiebessen aan de zijde van zijn vader. Na zijn opleiding nam hij de leiding over en legde zich toe op specialty coffee omdat hij gelooft in kwaliteit boven kwantiteit. Dat had succes, de winst steeg en de koffie die hij produceert zijn soms zo verrassend dat het makkelijk voor en Midden-Amerikaanse of zelfs een Afrikaanse unwashed kan doorgaan.

Braziliaanse koffie

Braziliaanse koffie is vooral bekend vanwege de enorme hoeveelheden koffiebonen afkomstig van mega-plantages waar vaak machinaal geplukt wordt. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. De bonen uit Brazilië, zowel Arabica als Robusta-bonen, worden doorgaans als middelmatig van kwaliteit gezien en voornamelijk in blends gebruikt. Elmer: ‘Daarom vind ik dit ook zo leuk, een echt mooie single origin koffieboon uit Brazilië. Braziliaanse koffiebonen zijn toch een beetje de onderschoven kindjes van de Specialty Coffee industrie.’ Want ook in Brazilië is de koffieproductie aan het veranderen, hoewel nog op kleine schaal. Steeds meer koffieboeren zetten in op de kwaliteit van specialty coffees. En dat resulteert zo langzamerhand in steeds betere koffiebonen.

Dosering

Qua dosering raadt Elmer de standaard aan voor cafetière & filter: 6-7 gram per 100ml. Maak de koffie nat en ‘let it bloom’ ca 30 seconden. Dat is in goed Nederlands preinfusie, maar dat klinkt zo wetenschappelijk… Giet de rest van het water op laat de koffie-extractie in maximaal 3 tot 4 minuten gebeuren. Watertemperatuur rond de 90 graden.

Voor espresso: Gebruik rond de 20 gram voor dubbelshot. Extractietijd tussen de 25-29 seconden. Er moet dan tussen de 36-40 gram aan (dubbele) espresso uitkomen. Geniet ervan!

De feiten over koffieboon Lavrinha (White Label Coffee)

  • Koffiebrander: Elmer Oomkes van White Label Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Fazenda Lavrinha, Minas Gerais
  • Hoogte: 1060 meter
  • Variëteit: Topazio, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: pulped natural
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een klassieke Braziliaanse koffie: notig met een duidelijke nasmaak van chocola en vanille.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Een lekkere volle smaak. Heerlijk op alle momenten van de dag, zowel zonder als met melk.’

 GoedGevonden en verzonden: juli / augustus / september

TOP