CREATE ACCOUNT

Nordkapp Coffee: koffieboon Coko (Rwanda)

/ / Zendingen
Rwanda koffieplantage eigenaren

De Coko koffieboon werd door koffiebrander Jasper Overdevest van Nordkapp Coffee in Utrecht voor Koffiejuffrouw gebrand. We ontmoetten Jasper een paar maanden geleden op een klein koffie-evenement. Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat een nieuwe samenwerking snel geboren was. Koffiejuffrouw proefde toen enkele van zijn koffies en koos voor de Rwanda, een lekkere zoete, fruitige koffie. Al eerder hadden we bonen van het wasstation Coko in Noord-Rwanda in ons pakket, een paar jaar geleden. De kleine ambitieuze coöperatie wordt voornamelijk door vrouwen gerund. Ze doen niet alleen hun best de mooiste koffie af te leveren, maar willen ook de armoede onder de kleine koffieboeren in hun district verminderen.

Over Coko wasstation

Coöperatie Twongerekawa Coko is de volledige naam van het verwerkingsstation waar deze koffie wordt gewassen en verwerkt. Het wasstation ligt in de hoog in de bergen van het Gakenke District in Noord- Rwanda. De dagelijkse leiding van coöperatie Coko hebben een professionele agrarische achtergrond. Zij willen armoede onder de kleine koffieboeren van het district te verminderen. Coko heeft inmiddels honderden kleine boeren geholpen met het verbeteren en vergroten van hun oogsten. De koffie groeit hier op een ongebruikelijk grote hoogte van 2.000 tot 2.300 meter boven zeeniveau, waardoor de koffiebessen heel langzaam rijpen en heel sappig worden. Dat levert een koffie met de karakteristiek voor Rwanda zwarte thee-achtige afdronk met mooie zoetige tonen van rijpe citrusvruchten.

De afgelopen jaren werd de koffie, verwerkt door Coko, erg populair onder de koffiebranders van Europa. Het resultaat is dat de verkoop sinds 2014 met 40% is gestegen! Eerder werden de koffiebonen gemengd van alle kleine koffieplantages, maar sinds dit jaar is het ook mogelijk alleen een specifieke ‘lot’ op te kopen, zoals gebruikelijk bij echte ‘specialty coffee’. De koffie in je zakje in het pakket komt van twee naast elkaar liggende kleine plantages: Gitaba en Kavumu.

Goede prijs voor de koffieboeren

De koffie is met behulp van This Side Up direct ingekocht in Rwanda. Het Nederlandse bedrijf This Side Up legt zich toe op het vergemakkelijken van de koffiehandel en is gespecialiseerd in direct trade in kleine volumes. Een aantal van de koffiebranders met wie Koffiejuffrouw samenwerkt, doen zaken met This Side Up. Het verkort de lijnen tussen brander en koffieboer aanzienlijk en maakt onder andere de prijs transparanter en stukken aantrekkelijker voor de koffieboer. Na onderhandeling met de coöperatie namens de koffieboeren kwam This Side Up tot een 2,27 x de Fairtrade prijs per kilo ongebrande bonen. En het mag duidelijk zijn dat dit ten goede komt aan de koffieboer. Deze koffie is dus niet alleen erg lekker en goed, maar ook erg fair!

Koffie uit Rwanda

Rwanda is een rijzende ster wat betreft specialty coffee. Tijdens de burgeroorlog lag de handel volledig plat en leidden de geïsoleerd geraakte koffieboeren een zwaar en armoedig bestaan. Sinds 2000 herstelt de koffiehandel zich beetje bij beetje. Gelukkig stijgt de vraag naar specialty coffee ieder jaar. En er worden nogal wat prachtige koffiebonen verbouwd. De vulkanische bodemsamenstelling en het milde subtropische klimaat in Rwanda zorgen voor bijzondere koffiebonen: fruitig, met toetsen van chocolade, uitgebalanceerde aciditeit en een volle ronde body. De wijze van verbouwen draagt ook bij aan de kwaliteit: er wordt vooral met de hand geoogst en alleen de rijpe bessen.

De feiten over koffieboon Coko (Nordkapp Coffee)

  • Koffiebrander: Jasper Overdevest van Nordkapp Coffee in Utrecht
  • Plantage: Gitaba en Kavumu in Gakenke District in Noord-Rwanda
  • Hoogte: 2.000-2.300 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: fully washed and double fermented
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een heerlijk zoete en fruitige koffie. De body is vol en het aroma is zeer uitgesproken. Echt een koffie voor de liefhebber.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Een frisse koffie. Na een wat korte afdronk proeven we duidelijk de citrustonen. Een voorbode voor de lente!’

 GoedGevonden en verzonden: februari 2017

TOP