CREATE ACCOUNT

Koffiestation: La Florida (Colombia)

/ / Zendingen

Douwe van Koffiestation in Groningen brandde de koffieboon van de Finca La Florida in Colombia voor Koffiejuffrouw. Douwe: “Hoe de koffie smaakt? Je proeft een licht gebrande, mooi uitgebalanceerde koffie met een fris-zoete aroma en zoete smaken die doen denken aan caramel-fudge met wat chocoladetonen.” Mmmm, spannend!

La Florida

De bonen komen uit Colombia uit de regio Huila van de plantage La Florida, van doña Margarita Lasso die meer dan 12 jaar ervaring heeft met het verbouwen van koffie. Op haar plantage groeien niet alleen de Caturra-koffiebonen, maar ook andere variëteiten zoals de Tabi-, Pink Bourbon-, en de Castillo-boon. Ze houdt van experimenteren! Daarnaast verbouwen ze ook suikerriet, bananen en cassave. Doña Margarita beheert met haar echtgenoot de plantage en de hele familie helpt mee tijdens het oogstseizoen.

Omniroast

Douwe van Koffiestation brandde de koffie als een zogenoemde omniroast. Dat betekent dat de koffie zo is gebrand dat ‘ie voor elke zetmethode gebruikt kan worden. Dus als je gewend bent espresso te zetten, zet dan eens koffie met de duwpot of een V60. De smaken zijn dan toch anders.

Koffie uit Colombia

Al vanaf het begin van de 19e eeuw wordt koffie geteeld in Colombia. Via een pater kwamen de eerste koffiestruiken in het land terecht. Hij bracht ze mee vanuit de Franse Antillen. De koffiebessen groeien in die delen van het land met een gematigd, vochtig klimaat in de uitlopers van het Andes-gebergte, zoals Huila.
Werd de koffie vroeger vooral op grote plantages in bulk geproduceerd, inmiddels heeft ruim 90 procent van de koffietelers minder dan 5 ha van hun grond beplant met koffiestruiken. In het algemeen staat Colombiaanse koffie bekend als bijzonder mild met een zoete, notige smaak en een flinke ‘body’.

De feiten over koffieboon La Florida (Koffiestation)

  • Koffiebrander: Douwe Stelpstra van Koffiestation in Groningen
  • Plantage: Finca La Florida in de regio Huila, Colombia
  • Hoogte: 1650 meter
  • Variëteit: Caturra, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: 14-16 uur fermentatie, zongedroogd
  • Geschikt voor: filter of espresso: dit is een zogenoemde ‘omniroast’: zowel voor filter als voor espresso geschikt. Indien de bonen voor espresso gebruikt, maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand, heel fijn. Gebruik je ze voor filterkoffie? Dan maal je ze wat grover, zoals het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een uitgebalanceerde, fris-zoete koffie, met smaken die doen denken aan karamel-fudge en chocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Heel zachte koffie, wij vonden we ‘m vooral als filter erg lekker.’

GoedGevonden en verzonden: januari 2017

TOP