CREATE ACCOUNT

Back to Black Coffee: Nazareth (El Salvador)

/ / Zendingen
Koffieplukkers in El Salvador

De koffiebonen ‘Nazareth’ die Inge van Back to Black Coffee in Amsterdam brandde voor Koffiejuffrouw komen uit het westen van El Salvador. Deze plantage Nazareth bestaat al sinds 1907 en ligt in de Ipanaca Ilamatepec bergketen tussen een aantal vulkanen in, waarvan de Santa Ana vulkaan de hoogste is. De laatste vulkaanuitbarsting was in 2005 die een gevoelige klap betekende voor de koffieproductie. Maar nog steeds is deze regio, Apaneca, het grootste koffieproducerende gebied in El Salvador.

Koffie zit diepgeworteld in de geschiedenis van het Midden-Amerikaanse land El Salvador. De meeste plantages zijn al generaties achter elkaar in handen van dezelfde familie. Net als de plantage Nazareth van koffieboer Mario Acosta. Hij produceert prachtige koffies op zijn schaduwrijke plantage. De koffieplukkers zijn er op getraind alleen de rode, rijpe bessen te plukken en de rest, nog net niet goed genoeg, te laten hangen voor de volgende plukronde. Het komt de smaak ten goede.

Koffie uit El Salvador

Koffie uit El Salvador is over het algemeen vrij zoet met een milde aciditeit en een volle body. Bijna tweederde van de koffie uit dit land is Bourbon-variëteit. Er zijn ongeveer 20.000 telers in het land, van wie 95% een kleine boerderij heeft van hooguit 20 hectare op 500-1200 m boven zeeniveau.

Koffie groeit hier van oudsher grotendeels in de schaduw, waardoor ze langzaam groeien wat weer een heel vaste harde boon oplevert. Omdat koffie in de schaduw goed gedijt, speelden koffieplantages in EL Salvador een grote rol in de strijd tegen ontbossing en verlies van de leefgebieden van de wilde dieren. Zouden deze bomen gekapt worden dan zou het land zo goed als al zijn natuurlijke bossen verliezen en zijn vele koffieplantages. En nu de bomen zo belangrijk zijn in de koffieteelt, worden ze niet gekapt. Gelukkig maar! Maar minimaal zo belangrijk voor nu: het is een lekkere, volle koffie met chocoladetonen en een klein zuurtje. ‘Njoy!

De feiten over koffieboon Nazareth (Back to Black)

  • Koffiebrander: Inge Bulthuis van Back to Black Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Finca Nazareth in Apaneca in El Salvador
  • Hoogte: 1400 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Geschikt voor: Zijn je bonen gebrand voor espresso, dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen maal je iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: Een volle, zoete koffie met de smaak van steenvruchten en chocolade tonen, Met een klein zuurtje.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Fijne smaak, voelt heel lekker in de mond, goede nasmaak.’

 GoedGevonden en verzonden: juni 2017

TOP