CREATE ACCOUNT

Stooker Roasting Company: koffiebrander Onno van Zanten

/ / Koffiebranders

Stooker Roasting Company ligt aan het mooie, rustige Kastanjeplein in Amsterdam-Oost. Nog niet zo lang geleden wilde niemand hier iets beginnen. Het was niet zo’n frisse buurt. Maar nu verrijzen steeds meer hippe leuke bedrijfjes in dit stadsdeel. Precies wat de oprichters van Stooker, Onno en Florian, voor ogen hadden. Daar zitten ze nu, om de hoek van het gewoel van de stad, waar mensen met bruisende ideeën zitten. Florian: ‘We zochten een plek voor onze koffiebranderij en dachten natuurlijk aan een garage of iets dergelijks in een buitenwijk of op een bedrijventerrein. Dat was wellicht goedkoper, maar we wilden toch liever een plek waar wat gebeurt. Toen we dit pandje zagen, wisten we direct dat het goed zat. Rustig plein, leuke kleine bedrijfjes in de buurt, middenin een woonwijk, dus de mogelijkheid voor een buurtfunctie is er ook. Dit werd ‘m. Helemaal toen we hoorden dat er in de jaren ’70 een slijterij huisde. De link tussen het ambacht van het stoken van sterke drank en het roosteren van koffiebonen maakte het een geweldige vondst. De naam was toen ook snel gekozen.’

Stooker Roasting Company in het hippe Amsterdam-Oost is opgericht door Onno van Zanten en Florian Hessel. Twee ervaren koffiemannen. Onno was een paar jaar geleden Nederlands kampioen Latte art en heeft een aantal vooruitstrevende koffieprojecten tot een succes gemaakt. Florian werkte als student in een café, maar begreep pas bij een espresso in de pop up Stumptown coffee wat goede koffie was. En dus werd hij barista. Logisch! Hij werkte onder andere bij de Espressofabriek en Lot Sixty One. In die laatste koffietent kregen de twee heren het idee om een eigen koffiebranderij te beginnen. En zo geschiedde.

FF buurten

Koffiebranderij Stooker is sinds januari 2015 open en het geheel ademt een wat lab-achtige sfeer zonder ongezellig te worden. Mooie, doordachte inrichting. Hier wordt koffie serieus genomen. De enthousiaste jonge ondernemers hebben er duidelijk zin in. Terwijl de een de koffiebrander en het waterfiltersysteem laat zien, zet de ander alvast een heerlijke kan koffie met bonen uit Costa Rica. Stooker wordt geen café in de zin van zitten met een kop koffie en je laptop, maar een praatje maken of even ‘buurten’ kan altijd. Ze zijn op zaterdag open voor publiek!

Stooker’s missie

Onno is gefascineerd door koffie. ‘Er is zoveel dat bepaalt hoe lekker de koffie in je kopje uiteindelijk is. Als de boer alles goed heeft gedaan en de omstandigheden ter plekke waren optimaal, krijg je als koffiebrander een prachtig product in handen. Maar daarmee ben je er nog niet. De brander kan door te snel branden een boon te zuur maken of bij te lang branden ronduit bitter. Er vanuit gaande dat dat ook allemaal goed gaat, kan het zetproces een koffie echt fantastisch maken, maar ook ondrinkbaar. Hoeveel gram koffie gebruik je, de mailing, de hoeveelheid water, de temperatuur… Het is fantastisch om daarmee bezig te zijn. Om mee te helpen aan de perfecte koffie.’

Dat is hun missie: zoveel mogelijk mensen laten proeven hoe mooi echt goede koffie kan zijn. En dat past uitstekend bij Koffiejuffrouw!

TOP