CREATE ACCOUNT

Brazuca Coffee: koffieboon Laurina (Colombia)

/ / Zendingen

Koffieboon Laurina is door Tiago Gawlinski van Brazuca Coffee voor Koffiejuffrouw gebrand. De Laurina is een heel zeldzame soort koffieboon van eeuwenoude planten en het is zeker een buitenkansje dat je deze koffie kunt proeven. Lees het bijzondere verhaal.

Over de herkomst van de Laurina zijn er verschillende verhalen. Een ervan is dat het behoort tot de koffievariëteit Bourbon en die komt oorspronkelijk van het Franse eiland La Réunion, het eiland voor de Afrikaanse kust, naast Madagaskar. Dit eiland heette vroeger Bourbon, vandaar de naam. Rond 1800 werd de Laurina geïntroduceerd in Brazilë en veroverde zo heel Zuid- en Midden-Amerika. De Laurina raakte in de 20e eeuw in vergetelheid, maar is herontdekt. De boon wordt nu op heel kleine schaal geteeld, onder andere in Nieuw Caledonië en dus op een kleine plantage in Colombia.

De Laurina staat bekend om zijn extreem lage gehalte aan cafeïne, namelijk 0,6 % terwijl normaal 1-1,3% is.

Finca Inmaculada

Deze Laurina koffie is geteeld op de Finca Inmaculada in Valle de Cauca in het zuidwesten van Colombia, vlakbij de stad Cali. Koffieboer Camilo Merizalde begon in 2011 met een stel oude vrienden een experiment. Op een niet eerder bebouwd klein stuk land, 8 hectare, plantten de koffieboeren oude, vergeten variëteiten in de schaduw van guavebomen. Een van de variëteiten is de Laurina, welbekend in koffiekringen als uitstekend genetisch basismateriaal (want oud en oorspronkelijk van La Réunion) dat extreem hoge kwaliteit koffie levert, maar nauwelijks in gebruik vanwege de erg lage opbrengst per koffieplant. Op de Finca Inmaculada doet de Laurina het heel goed door de ideale omstandigheden met voldoende vochtigheid.

Koffiejuffrouw is benieuwd hoe jij de Laurina vindt!

De feiten over koffieboon Laurina (Brazuca Coffee)

  • Koffiebrander: Tiago Gawlinski van Brazuca Coffee in Amsterdam (Lees meer over Brazuca Coffee >>)
  • Boerderij: Finca Inmaculada in Valle de Cauca in Colombia
  • Groeit op: 1780 meter hoogte
  • Variëteit: Laurina, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een verrassend smaakvolle koffie, helder and sappig. Je proeft vanille en kersen en een aciditeit die doet denken aan bloedsinaasappels. Een prettig mondgevoel en een heldere afdronk.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Zoetig, chocolade natuurlijk, maar dat halen wij er altijd uit J Lekkere, vrij lichte koffie.’

GoedGevonden en verzonden: maart 2015

TOP