CREATE ACCOUNT

Het Koffielab: koffieboon Himalaya (El Salvador)

/ / Zendingen
El Salvador koffiegebied

Het Koffielab in Utrecht roosterde deze heerlijke koffieboon Himalaya uit El Salvador voor Koffiejuffrouw. Een fijne, toegankelijke koffie, afkomstig van Finca Himalaya in de regio Apaneca in El Salvador. Op 1500 meter hoogte groeien de bonen op de boerderij van Mauricio Salaverria. De koffieboer heeft het vak geleerd van zijn ouders en grootouders die in dezelfde streek, het westen van El Salvador, bloeiende koffiebedrijven hadden. Hij is zelf inmiddels eigenaar van 5 kleine plantages.

Optimale controle

De Himalaya plantage is omringd door weelderige vegetatie en biedt veel schaduw aan de koffieplanten, een ideale omgeving. De koffie van Mauricio wordt verwerkt in zijn eigen ‘mill’, ofwel verwerkingsstation. Dit zorgt voor een optimale controle van het gehele proces. Na met de hand te zijn geplukt zijn de bonen 25 dagen gedroogd op verhoogde droogbedden en vervolgens ‘natural’ verwerkt ofwel volgens de droge methode.

Wat is ‘natural’ verwerken?

De koffiebessen worden na de oogst zo’n 2 weken te drogen gelegd op droogbedden of patio’s in de zon. Het vruchtvlees verschrompelt en een machine ontdoet de bonen uiteindelijk van wat er over is aan vruchtvlees, de hoornschil en het zilvervliesje. De groene bonen worden vervolgens met de hand gesorteerd. Het is een arbeidsintenstief proces, met als voordeel een koffieboon met een volle body en lager in de aciditeit dan de gewassen bonen.

Koffie tegen ontbossing

Bijna tweederde van de koffie die groeit in El Salvador is Bourbon-variëteit. Er zijn ongeveer 20.000 telers in het land, van wie 95 % een kleine boerderij heeft van hooguit 20 hectare op 500-1200 m boven zeeniveau. De regio Apaneca met onder andere de bergketens Santa Ana en Ahuachapán, is het grootste koffieproducerende gebied in El Salvador. Omdat koffie in de schaduw goed gedijt, speelden koffieplantages in EL Salvador een grote rol in de strijd tegen ontbossing en verlies van habitats voor wildlife. Zouden deze bomen verdwijnen dan zou het land zo goed als al zijn natuurlijke bossen verliezen.

De feiten over koffieboon Himalaya (Het Koffielab)

  • Koffiebrander: Sebastiaan van Het Koffielab in Utrecht
  • Plantage: Finca Himalaya in de regio Apaneca in El Salvador
  • Hoogte: 1300 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: Natural
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een toegankelijke, volle koffie. Je proeft karamel en boterkoek in de espresso en duidelijk honing in de filterkoffie. Een bommetje van smaak met een ‘schone’ afdronk, zeker voor een ‘natural’ verwerkte boon.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Zoet! Mmmm, lekker romig en krachtig qua smaak.’

GoedGevonden en verzonden: oktober 2015

TOP