CREATE ACCOUNT

DENF Roasters of Coffee: koffieboon Karimikui (Kenia)

/ / Zendingen
Peaberry koffiebonen

DENF Roasters of Coffee brandde een heerlijke boon uit Kenia voor Koffiejuffrouw, de Karimikui. Dit is de naam van het verwerkingsstation waar de koffiebonen van drie omliggende plantages worden verwerkt en verhandeld. Voor het wassen van de bonen wordt water gebruikt uit de Karimikui rivier. Er is hier oog voor duurzaamheid: de eigenaren hebben enkele projecten opgestart om water te besparen.

Leuk weetje: de bijnaam van deze koffie is ‘Zahabu’. Dat betekent ‘goud’ in het Swahili.

Peaberry koffieboon

Deze Karimikui koffie bestaat uit uitsluitend Peaberry –koffiebonen. Dat wil zeggen dat er maar 1 kleine, ovale boon in de koffiebes zit in plaats van de gebruikelijke twee bonen, die met de ‘ruggen’ tegen elkaar in de bes zitten. De Peaberry is niet per se kwalitatief beter, het is gewoon een genetische fout, of speling van het lot van de bes. Of het de smaak beïnvloed? Daar zijn de meningen ernstig over verdeeld. Het is wel zo dat de Peaberry- bonen van meet af aan met veel zorg en liefde worden omringd, alleen al omdat ze met de hand tussen de bonen uit gesorteerd worden. Of je dat wellicht proeft? Oordeel zelf.

Koffie uit Kenia

Karimikui ligt in het district Kirinyaga, in Centraal Kenia, waar veel koffie wordt verbouwd. De plantages liggen hier hoog, in het gebied van Mount Kenya, wat ideale omstandigheden zijn voor uitstekende kwaliteit koffie. Zo’n 70% van de koffie in Kenia wordt geproduceerd door kleine koffieboeren, vaak als leden van kleine coöperaties. Geschat wordt dat circa 6 miljoen Kenianen direct of indirect werken in de koffie-industrie. Het vrij smalle smaakpalet van de koffie uit Kenia is goed en constant, waarschijnlijk omdat de Keniase industrie streng wordt gereguleerd door de Coffee Board of Kenia.

De feiten over koffieboon Karimikui (DENF Roasters of Coffee)

  • Koffiebrander: Daan Verleg van DENF Roasters of Coffee in Eindhoven (Lees meer over DENF Roasters of Coffee >>)
  • Plantage: Coöperatie van plantages in regio Kirinyaga, rond Mount Kenya, in centraal Kenia.
  • Hoogte: 1800 – 1950 meter
  • Variëteit: Peaberry, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: Gewassen
  • Geschikt voor: De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft een zijdezachte koffie die in combinatie met de tropische fruitaroma’s zich bij elke slok meer ontwikkelt. Tip: laat de koffie een beetje afkoelen voor je ‘m drinkt.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Heerlijk zacht, prettig in de mond met een mooi zuurtje achter in de mond. Fris! We proeven iets zoetigs, chocolade, kruidig ook, wat op laurierdrop lijkt na een tijdje. Bijzonder!’

GoedGevonden en verzonden: februari 2015

TOP