CREATE ACCOUNT

Sprso: koffieboon La Pangola microlot

/ / Zendingen

Guatemala La Pangola microlot is een koffie geoogst op een stuk grond dat onderdeel is van ‘Finca La Hermosa’. Dat betekent letterlijk: ‘Plantage De Prachtige’ en zo is het maar net. De koffieplantage ligt in de Acatenango vallei in Guatemala. Door de ligging, dichtbij de vulkaan Fuego, profiteren de koffiestruiken van de mineraalrijke zandgrond die door uitbarstingen van de vulkaan ontstaan is.

Finca La Hermosa heeft een rijke geschiedenis. Ooit maakte het deel uit van het immense ‘Finca Colina’, die met Mateo Mejia Mazariegos aan het roer verschillende nationale en internationale prijzen in de wacht sleepte. Dit was ook de eerste plantage die de volledige productie in eigen hand had.

Op een gegeven moment werd besloten de plantage te splitsen in vijf werklocaties: La Colina, San Miguel, El Pensativo, El Carmen en San Mateo. In 1950 nam de zoon van Mateo Mejia de locatie San Mateo succesvol over om deze in 2002 weer onder zijn vier kinderen te verdelen.

In 2010 nam de 26-jarige Max Fernando Perez Rios de vier delen over en herenigde ze onder de naam ‘Finca La Hermosa’. Max Perez is een derde generatie koffieboer, opgegroeid op de plantage van zijn ouders in Huehuetenango. Hij leidt nauwgezet elk proces op de plantage. Van de koffie kweekkamer en het planten van nieuwe variëteiten, tot de wet mill, de droogpatio’s en het selecteren van de koffie’s die verpakt worden voor transport. Door deze aanpak kent Max elke stap van het proces op zijn plantage. Dit garandeert kwaliteit en laat de plantage weer floreren. Dit proeven we terug in deze lekkere microlot koffie ‘La Pangola’.

Wat een microlot koffie is, lees je hier. Deze koffie heeft bloesemige aroma’s en chocoladetonen met een zoetheid die aan rozijnen en honing doet denken. Als de koffie afkoelt, zijn er smaken van steenvruchten te onderscheiden.

De feiten over koffieboon La Pangola (Sprso)

  • Koffiebrander: Paul Velder van Sprso
  • Plantage: Finca La Hermosa, het microlot La Pangola, in Guatemala
  • Varieteit: Typica, 100% Arabica
  • Groeit op: 1980 meter hoogte
  • Geschikt voor: filter en espresso. Voor filterkoffie maal je de bonen zo fijn als het zand van Bloemendaal, met iets grove korrel dus. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zand van de Caraïben.
  • Je proeft: een milde koffie met aroma van bloesem en chocolade. Een mooie complexe smaak.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Ik proef caramel! Een lichte, zoetige koffie.’

GoedGevonden en verzonden: september 2014

TOP