CREATE ACCOUNT

BorgmanBorgman: koffieboon Capucas (Honduras)

/ / Zendingen

De espressokoffie die BorgmanBorgman uit Leiden brandde voor Koffiejuffrouw komt uit de regio Copan in het zuidwesten van Honduras. De koffieteelt in Capucas begon rond het jaar 1880. Een boer verbouwde een klein aantal koffieplanten voor eigen gebruik. Pas zo’n 75 jaar later durfde een boerenzoon de stap te nemen de koffieteelt flink uit te breiden. Deze eerste koffieboer, Atanacio Rodolfo Romero, had de fijne kneepjes van het koffievak geleerd in Costa Rica waar al koffie van hoge kwaliteit vandaan kwam. In 1999 richtte de schoonzoon van deze Atanacio, Omar Rodriquez, de Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL) op. Hij wilde zijn kennis over verbouwen en succesvol verkopen van koffie delen met andere koffieboeren in de regio. Al snel sloten steeds meer boeren zich bij de coöperatie aan, die nu zo’n 70 leden telt. De coöperatie wil de levensstandaard van de families die werken op het land verhogen en de kwaliteit van de koffie steeds verbeteren. De koffieboeren werken zoveel mogelijk op biologische wijze. Zoals een van de managers toelicht: ‘Kleinschalig koffie verbouwen is niet alleen mooi, maar het levert ook uitstekende kwaliteit koffie op en maakt duurzame landbouw haalbaar.’

Koffie uit Honduras

Honduras heeft op zich alles ‘in huis’ om uitstekende koffie te produceren: goede bodemsamenstelling, hoogte, uitstekend klimaat, en koffieboeren die steeds beter worden getraind. Alle buurlanden staan bekend om hun verfijnde koffie: Guatemala, El Salvador en, tot een bepaalde hoogte, Nicaragua. In Honduras moet er nog flink worden geïnvesteerd in onder andere de droogmolens en het ontbreekt ze gewoon aan een ‘goede naam’ in de koffiemarkt voor consumenten. Koffie uit Honduras is nog vaak laag geprijsde arabica die in blends verdwijnt. Zelfs koffie die eigenlijk meer dan uitstekend is. Het verhaal gaat dat er wel goede koffie gesmokkeld wordt naar Guatemala om als specialty coffee verkocht te kunnen worden. Er wordt inmiddels hard gewerkt, onder andere door de COCAFCAL om hier verandering in te brengen.

Leuk weetje: Deze biologische koffie is Rainforest Alliance en Fairtrade gecertificeerd.

De feiten over koffieboon Capucas (BorgmanBorgman)

  • Koffiebrander: Rien Borgman van BorgmanBorgman in Leiden
  • Plantage: Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL)
  • Hoogte: 1.200-1.800 meter
  • Variëteit: Caturra, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: wet processed
  • Geschikt voor: espresso. Maal de bonen gebrand voor espresso zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht.
  • Je proeft: Een milde koffie. Je proeft noten en lichte chocoladetonen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Minder zuurrijk dan je zou verwachten van een Midden-Amerikaanse koffie. Wij proeven karamel. Lekker!’

 GoedGevonden en verzonden: december 2014

TOP