CREATE ACCOUNT

Evermore Koffie: koffieboon Candelilla (Costa Rica)

/ / Zendingen
Candelilla plantage

Ian Pieters van Evermore Koffie in Rotterdam brandde een lekkere biologische koffie uit Costa Rica voor Koffiejuffrouw. De bonen komen van de Candelilla plantage die al vijf generaties eigendom van de Sanchez familie.

De plantage Candelilla

De koffieplantage Candelilla ligt net buiten La Sabana, 2 km ten zuiden van San Marcos de Tarrazu, hoog in de Talamanca bergen in het zuidwesten van Costa Rica. De huidige plantage heeft een eigen opslagplaats, patios om de koffie te drogen en een wasstation waar de koffie gewassen wordt. Ze hebben de hele productie van teelt tot klaar voor vervoer dus helemaal in eigen hand, wat de kwaliteit zeker ten goede komt. Dit soort plekken laten ook andere kleinere boeren toe, om hun bonen te produceren. Dat is een ontwikkeling in Costa Rica die ertoe bijdraagt dat de jongere generatie koffieboeren, in weerwil van de onstabiele wereldmarkt, hun bedrijfje kunnen voortzetten. Op de Candelilla plantage staat duurzame productie hoog in het vaandel. Zij gebruiken uitsluitend ‘Broza’ (kreupelhout) als biologische bemesting. De smaakvolle Caturra Arabicabonen zijn ‘honey processed’, dit betekent dat de koffiebessen na het ontdaan van de schil niet zoals gebruikelijk direct worden gewassen, maar direct zijn gedroogd.

Koffie in Costa Rica

In Tarrazu groeit de koffie waar de bergen de wolken raken. Door de kust van Stille Oceaan dichtbij en de bergen vol vulkanen geeft dit gebied een speciale ‘flavour’ aan de koffie. De vulkanische grond combineert prachtig met zon en regen die de koffiebonen de perfecte body, aroma en grootte geven. Deze koffie wordt verbouwd op grote hoogte (1400-1900 meter!). Zulke ‘hooglandkoffie’ kenmerkt zich door een volle smaak doordat de koffieplanten langzamer groeien door de koude nachten. De koffiebessen rijpen ook langzamer en krijgen meer tijd om hun intensieve smaak te ontwikkelen.

De feiten over koffiebonen Candelilla (Costa Rica) (Evermore)

  • Koffiebrander: Ian Pieters van Evermore Koffie in Rotterdam
  • Plantage: Plantage Candelilla in Tarrazu, Costa Rica
  • Hoogte: 1500 – 1600 meter
  • Variëteit: Caturra, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: honey processed
  • Geschikt voor: filter . Maal je bonen voor filter zo fijn als het zand op het strand van Bloemendaal, ietwat grof dus.
  • Je proeft: een frisse koffie met tonen van abrikoos en geel fruit, geconfijte citrusschil en een zijdeachtige body.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Mooi helder. Lekker!’

 GoedGevonden en verzonden: augustus 2016

TOP