CREATE ACCOUNT

Stooker Roasting Company: Sasaba (Ethiopië)

/ / Zendingen
Sasaba washing station Ethiopie

Stookers Onno van Zanten brandde de koffiebonen van wasstation Sasaba voor Koffiejufrouw. Deze bonen komen uit Oromia, een streek in de Sidamo regio, in het zuidwesten van Ethiopië. Koffie is een belangrijk gewas in dit deel van het land. Zo’n 50% van de totale Ethiopische koffieproductie komt uit deze streek.

Sasaba in Oromia

Op het Sasaba washing station in Oromia worden vanaf eind september tot begin december de rode, rijpe koffiebessen uit de omgeving verzameld. De boeren die hun rijpe bessen leveren aan dit wasstation, hebben echt kleine plantages, vaak maar 10 tot 15 koffiestruiken. Zij verbouwen ook andere gewassen als erwten en mais, om in hun levensonderhoud te voorzien. Op het wasstation Sasaba worden de koffiebessen ter plekke verwerkt en gedurende zo’n 48 tot 72 uur gefermenteerd. Daarna worden ze een week op verhoogde droogbedden in de zon gelegd, voor een rustige en gelijkmatige droging. De bonen leveren na de kundige roastingskills van Stooker een heerlijke espresso waar je bergamot en kokos in proeft. Als filter gebrand proef je rode druiven en rijpe perzik. Wow! Ben benieuwd hoe je het vindt!

Leuk weetje: ‘Mixed heirloom’, de koffieboon-variëteit die je in je koffiezakje vindt, slaat op de mix van nieuwe, aangeplante soorten en eeuwenoude koffievariëteiten die op stukken land ietwat verwaarloosd zijn blijven doorgroeien en weer ontdekt zijn.

De feiten over koffiebonen Sasaba (Stooker Roasting Company)

  • Koffiebrander: Onno van Zanten van Stooker Roasting Company in Amsterdam
  • Plantage: verschillende kleine plantages in de regio Oromia in Ethiopië
  • Hoogte: 1800 meter
  • Variëteit: mixed heirloom, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso of filter. Als je bonen voor espresso zijn gebrand, maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen, maal je iets grover, zoals het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: als espresso proef je bergamot, kokos en limoen. Gezet als filter rode druiven, rijpe perzik en melkchocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Fijn koffietje, heel anders dan de gemiddelde Ethiopische koffie.’

GoedGevonden en verzonden: oktober 2016

TOP