CREATE ACCOUNT

Restje koffie

/ / Koffieverhalen

Persoonlijk haat ik het als ik koffie over heb. Niet dat het zo vaak voorkomt als je van koffie houdt 🙂 maar soms zit er nog een restje koffie in dat kopje. Of in de Chemex. En ik haat het nog meer om eten weg te gooien. Koffie inclusief. Als je eenmaal weet met hoeveel liefde en middelen die koffie is gegroeid en in mijn kopje is beland, vind ik het bijna een misdaad. Dus zocht ik ideeën om zo’n restje koffie te hergebruiken. Misschien ook iets voor jou?

  • Briljant: maak er koffie-ijsblokjes van. In je ijsblokjes-vorm en invriezen. Kun je telkens bijvullen als je wat over hebt. Voeg het toe aan een smoothie voor wat extra pit. Of meteen-klaar-ijskoffie.
  • Voeg het toe aan je soep, stoofpot of chili con carne. Of aan de jus van gebraden vlees, voor extra smaak.
  • Gebruik het in je baksels, als muffins, brownies, cake of ijs. Lekker die koffiesmaak!
  • Doe in het restje koffie een lepeltje kokosolie en zet de staafmixer er op. Een romig en supergezond begin van de dag.
  • Havermoutliefhebber? Gebruik het restje koffie om de pap wat te verdunnen in plaats van water of melk. Heerlijk!
  • Gooi het in gieter: de meeste planten kunnen wel wat zuurrijk vocht gebruiken.
  • Giet het op je composthoop.
  • Voor donkerharigen: spoel het restje koffie door je natte, net gewassen haar. Laat het 20 minuten zitten en spoel de koffie uit je haar met appelazijn. Het maakt het –tijdelijk- iets donkerder. Het is niet direct te zien. Het beste resultaat krijg je als je het een paar dagen achter elkaar doet. Iedere dag iets meer koffie zetten dus 🙂
  • Gebruik restjes koffie om kleding te kleuren. Vroeger deed mijn moeder dat met sterke thee. Dat kan dus ook met koffie. Beige is het nieuwe zwart!

 

TOP