CREATE ACCOUNT

Melk opschuimen

/ / Koffieverhalen
koffie met melk

Goede koffie behoeft geen melk, maar natuurlijk is een lekkere cappuccino of latte niet te versmaden. Welke melk is nou het beste?

Welke soort melk?

Op zich kan iedere soort melk gebruikt worden, of je nou volle, halfvolle of magere melk gebruikt, het is dan vooral een kwestie van smaak. Het is het eiwit in de melk die de belletjes ondersteunt, dus elke melk schuimt, ook de populaire zuivelvrije melk als amandel of sojamelk. Grofweg kun je zeggen dat magere melk meer en stevig schuim geeft, volle melk een glad en romig schuim en de notenmelk is wat zoeter. Aan jou de keuze. Bij een cappuccino met magere melkschuim is de koffiesmaak wat intenser die niet lang blijft hangen. Maak je ‘m met volle melkschuim af dan is het resultaat zachter en romiger met een minder intense smaak die wel langer blijft hangen. Gewoon uitproberen!

Hoe schuim je het beste op?

Uiteraard kun je je melk gewoon verwarmen in een pannetje en opkloppen met een garde, een beproefde methode! Maar als je een espressoapparaat met stoompijpje hebt, is het leuk hiermee te experimenteren. Tips:

  • Houd het kannetje recht en laat het stoompijpje in een hoek van de kan rusten zonder de wand te raken.
  • Zet de stoompijp in een keer voluit aan en houd met een hand de bodem van het kannetje vast, zodat je de temperatuur kunt voelen oplopen.
  • Als het geluid afneemt, neemt het schuim toe, dan ben je bijna klaar. Wil je meer schuim, dan laat je het pijpje meer aan de oppervlakte komen. Wil je ook nog wat warme vloeibare melk overhouden, dan laat je de melk gewoon iets omhoog komen.
  • Zodra de kan te warm wordt om vast te houden, zet je de stoompijp uit. Dit is een lastig moment om te bepalen, maar heel belangrijk voor de smaak van je melk. Te warme melk smaakt eerder naar pap en dat wil je toch niet in je heerlijke koffie. De melk moet zo warm zijn dat je ‘m direct kunt drinken, idealiter 60 à 65 °
  • Maak meteen je stoompijpje met een vochtige doek en zet door de stoom nog even aan terwijl je het doekje om het pijpje houdt. (pas op, want dat is heet… )
  • Wals de melk in de kan tot het schuim mooi glanst en een geheel is.
  • Als je het heel goed hebt gedaan, kun je de melk zo in het kopje schenken zonder het schuim er apart uit te hoeven lepelen. Oefening baart kunst!

TIP TEGEN VERSPILLING

Wil je veel oefenen om het opschuimen echt onder de knie te krijgen, maar wil je geen melk verspillen? Vul je melkkan dan met water met een klein beetje afwasmiddel. Dan kun je goed oefenen om de juiste belletjes te krijgen en het kannetje goed te draaien.

Handig filmpje met tips om veel gemaakte fouten te herstellen (in het Engels)

Melk opschuimen

Lukt het niet? Je bent niet de enige 🙂

Latte Art: A #BaristaLife Tutorial #SAVAGE #WaitForIt

Posted by Barista Life on zondag 19 juli 2015

TOP