CREATE ACCOUNT

Golven van koffiegenot

/ / Koffieverhalen
derde golf koffie

De koffiedrinker van nu wil ambachtelijke, duurzame en goede koffie, van hoge kwaliteit. Het is een trend die al langer zichtbaar is bij bijvoorbeeld brood of groenten en vlees. De kritische consument stopt niet zo maar wat in zijn mond en wil er graag alles over weten: waar komt het vandaan, wie is de producent en is het een eerlijk product? Bij koffie toont hij of zij belangstelling voor de –nieuwe- zetmethodes en het verhaal achter de boon. Koffiejuffrouw is het helemaal met deze consument eens. Zij is tenslotte zelf ook zo kritisch.

Derde golf

In professionele koffiekringen wordt over de ‘derde golf’ gesproken. Waarbij de eerste golf eigenlijk staat voor koffie als warme drank, zoals het al heel lang werd gedronken: uit pruttelende potten op warmhoudplaatjes, zowel in cafés als bij oma thuis. Daarna brak het Amsterdamse Coffee Company de koffiemarkt open en bracht het Amerikaanse model in Nederland zoals vakantiegangers het van Starbucks kenden, met onder andere zoete smaakjes en verschillende soorten melk om uit te kiezen. Koffie werd iets bijzonders. Dat was golf twee. En nu deint koffiedrinkend Nederland zo zoetjes aan mee op de derde golf via kleinschalige koffiezaakjes, voornamelijk in de grote stad. Met barista’s als aantrekkelijk bebaarde halfgoden die ernstig en liefdevol het zwarte goud brouwen alsof het een wetenschap betreft. Nieuw is daarbij dat veel van die tentjes hun eigen koffiebonen branden. Ze houden alles in eigen hand, van boon tot kop. Een geweldige ontwikkeling, wat Koffiejuffrouw betreft.

Slow coffee

Bij die derde golf hoort namelijk ook de revival van filterkoffie, tot grote vreugde van Koffiejuffrouw. Met filterkoffie komen alle nuances van de koffieboon naar boven en het past heel goed bij de huidige mindfulness-trend: dit is slow coffee en daar neem je de tijd voor. Het leuke van deze ontwikkeling is dat goede koffie thuis zetten met filterkoffie bereikbaar is voor iedereen. Het is makkelijk en goedkoop. Met een goede bonenmaler en een filterhouder ben je als thuisbarista eigenlijk al bijna klaar. Uiteindelijk bepalen de koffiebonen de smaak van het thuis gezette bakje.

TOP