CREATE ACCOUNT

Drink koffie als James Bond

/ / Koffieverhalen

James Bond was een echte koffiesnob. Sla het Bond-boek van Ian Fleming From Russia With Love uit 1957 er maar op na: ‘It consisted of very strong coffee, from De Bry in New Oxford Street, brewed in an American Chemex, of which he drank two large cups. Black and without sugar.’

Bond wist toen al hoe het hoort en dan nog wel specifiek uit de Chemex. Op zich logisch want de Chemex zou zo uit de koker van Q kunnen komen. Het is bovendien ook wel een sexy ding: vrouwelijke vorm, een soort korset met een leren bandje en: een navel! De navel geeft aan tot waar de koffie gezet moet worden. En okee, bellybutton klinkt veel sexier, maar toch, je ziet de broeierige blik van James Bond al…

Elegant en simpel

De Chemex wordt nu in een familiebedrijf geproduceerd in Massachusetts, maar is ooit uitgevonden in 1939 door de Duitse chemicus Dr. Peter Schlumbohm. Zijn uitvinding deed hij uit nood: net verhuisd naar de States kon hij maar geen goede koffie vinden. Of eigenlijk, geen goede koffiemachine. Zo is de Chemex ontstaan: een simpel, perfect zetsysteem dat het beste uit de koffieboon haalt. Vanaf het moment van lancering was iedereen weg van het ontwerp: zo elegant en makkelijk te gebruiken. En dat is natuurlijk nog steeds zo. Schlumbohm was een flamboyante wetenschapper met meerdere uitvindingen op zijn naam die zijn levensstijl onderstreepten, zoals een apparaat waarmee je koffie, thee en cocktails kon maken (!). Hij werd in de jaren 40 in New York City vaak gezien in zijn Cadillac Coupe De Ville, in gezelschap van mooie vrouwen, feestend tot in de late uurtjes. Waarschijnlijk had hij het uitstekend kunnen vinden met James Bond.

Zo’n 10 jaar terug doken de kleinschalige onafhankelijke koffiebranders op die de simpele zwarte koffie weer hip maakten. Zij herontdekten de kracht van de Chemex. Dat wist Bond al jaren. Wie? Bond. James Bond.

Wil je koffie zetten als James Bond thuis? Bekijk ons James Bond koffiepakket

Hoe gebruik je de Chemex?

Een filmpje –met Bond-muziek- legt uit hoe je de Chemex gebruikt. Alleen die waterketel… als het kan gebruik een ketel met een lange tuit zodat je beter het water kunt richten.

Bron: pri.org

TOP