CREATE ACCOUNT

De lekkerste espresso thuis

/ / Koffieverhalen
espresso tijd

Liefhebbers hoeven we het niet te vertellen: espresso is een echte smaakbom. Een goede espresso heeft iets stroperigs, is wat dik van structuur en heeft een intense en krachtige smaakintensiteit. Kers op de taart is in het geval van een espresso de cremalaag. Dat is de verzameling oliën en onopgeloste delen van de koffie en bevat de bittere smaak die zo belangrijk is voor de echte espresso-beleving.

Belangrijke smaaktip: wals de espresso in je kopje en roer ‘m even om voor je ‘m drinkt. Doe je dat niet dan drink je eerst alleen de bittere cremalaag. Meng alle smaken goed zodat je alle heerlijkheden van de espresso meekrijgt.

Tip voor espresso thuis

Een echt goede espresso maken is best lastig. Alle factoren moeten in orde zijn en de meeste mensen hebben niet zo’n krachtige machine als hun favoriete koffietent. Dat gezegd hebbende, zijn er altijd een aantal zaken ter verbetering. Koffiejuffrouw geeft je een paar tips voor de beste, intense, fluwelige espresso thuis:

  • Maak je portafilter niet alleen schoon maar ook droog! Als de wanden nat zijn, loopt het water daarlangs, terwijl het water zich moet verdelen over de koffie.
  • Veeg koffieresten van de randen van de portafilter voor je ‘m in je machine terugzet. Door de kleine korrels ertussen sluit anders het geheel niet goed aan.
  • Stamp de koffie zo gelijkmatig mogelijk aan om de beste extractie te krijgen.
  • Laat het water even lopen voor je de portafilter erin terugzet. Zo spoel je oude koffierestjes weg en dat komt de smaak ten goede.
  • Zodra de portafilter in de machine zit, druk meteen op de knop of haal de hendel over, afhankelijk van jouw machine natuurlijk. Laat niet de koffie even zitten in de portafilter in de warme machine tot je tijd hebt. Het resultaat is dan namelijk bitterder dan nodig!
  • Loopt de koffie eenmaal, observeer de straaltjes. Eerst moeten ze donkerbruin en iets dik zijn, beetje als gesmolten chocolade. Daarna gaan de straaltjes iets breder en sneller en wordt de kleur lichter. Zodra de straal helderder en zo dun als water is, stop je het watertoevoer. Verder laten lopen voegt niets toe behalve meer water. Alle goed smaken zitten al in je kopje.

Essentieel: de doorlooptijd

De doorlooptijd van de espresso mag in totaal ergens tussen de 25-28 seconden zijn. Neem je stopwatch en probeer eens uit. Meten is weten! Is het te kort of te lang? Zonde van je espresso. Pas de hoeveelheid koffie of de maalgraad aan. Kijk naar het ‘koekje’ in de portafilter om te achterhalen wat er mis is.

  • Doorloopt tijd te kort en koekje nat en slap? Doe er de volgende keer meer koffie in.
  • Doorlooptijd te kort en koekje droog? Maal de volgende keer je koffie fijner. Dat geeft een compactere massa en loopt het water er langzamer doorheen waardoor het meer tijd krijgt voor de juiste extractie.
  • Doorlooptijd te lang en nat koekje? Maal de koffie grover! Meer massa de koffie zal sneller doorlopen.
  • Doorlooptijd te lang en droog koekje? Gebruik minder koffie.

Tip: pas steeds één factor aan, zodat je leert waar het aan ligt.

Ben je toe aan een -nieuwe- espressomachine?

Koffiejuffrouw geeft advies! Stuur ons een mail en we nemen contact met je op.

TOP