CREATE ACCOUNT

Dure koffie?

/ / Koffieverhalen
Supermarkt koffie

“Waarom is het prijsverschil met koffie in de supermarkt zo groot?”

Dat is een vriendelijk geformuleerde vraag die we krijgen als mensen ons koffiepakket als abonnement te duur vinden. Laten we het eens omdraaien. Waarom is de meeste koffie die je in de supermarkt kunt kopen zo goedkoop?

Massaproductie koffie

Als je stilstaat bij de reis die een boon moet afleggen voor ‘ie in jouw keuken ligt: de –hopelijk liefdevolle, maandenlange- aandacht op de plantage, plukken, verwerken, drogen, verpakken, verschepen en na inkoop uiteindelijk branden door de koffiebrander tot een boon klaar voor gebruik. Op de immens grote plantages zoals die veel in bijvoorbeeld Brazilië voorkomen, gebeuren veel van die handelingen machinaal. Dat begint al bij de pluk. Rijp of onrijp, op gegeven moment worden de koffiebessen bijvoorbeeld gewoon geoogst. Alles voor een snelle, grote oogst met weinig respect, tijd en aandacht voor arbeider en omgeving. Je kunt je voorstellen dat het de kwaliteit niet ten goede komt. Vandaar dat bonen van de massale plantages vaak vermengd worden met andere bonen om uiteindelijk nog iets redelijk smakend te creëren. Het is dus massaproductie, waar de koffieboer vaak niet als winnaar uit de bus komt, maar het levert wel een goedkoop pak koffie op voor onder andere onze supermarkten.

Hogere verkoopprijs

Daar staat tegenover de koffie van de kleine plantages, die koffiebonen leveren voor de specialty coffee-markt, daar waar Koffiejuffrouw zich ook via ‘onze’ koffiebranders mee bezig houdt. De koffieboeren beheren hun plantage met veel respect en geduld voor de natuur en voor de (seizoens)arbeiders. Ze omringen het hele proces van groei tot afleveren voor verschepen met veel aandacht. Alleen de rijpe bessen worden -met de hand- geplukt, voor uiteindelijk de beste kwaliteit koffie. Hier zit een prijskaartje aan. Hij heeft er tenslotte veel werk en liefde in gestopt. De koffieboer wordt goed betaald voor zijn werk en voor zijn uitstekende product. Dat vertaalt zich terug in de –hogere- verkoopprijs uiteindelijk hier in Nederland.

Natuurlijk is dit een versimpelde versie van het hele verhaal. Er komt heel veel bij kijken. Duurzaamheid, tussenhandel, prijsafspraken, keurmerken…. maar daarover een andere keer.

N.B. in bepaalde supermarkten, zoals Marqt en Landmarkt, is inmiddels ook veel betere specialty coffee te koop, net zoals in Amerika al lang het geval is. Een goede ontwikkeling!

TOP