CREATE ACCOUNT

Miss Morrison: koffiebrander Cisca Colijn

/ / Koffiebranders

Miss Morrison is een ambachtelijke koffiebranderij op de Voorstraat in Delft vlak naast de Oude Kerk. ‘En koffie is meer dan alleen een drank. Koffie is ontdekken, genieten en delen’, aldus eigenaresse en koffiebrander Cisca Colijn. ‘Miss Morrison is voor iedereen, omdat ik vind dat koffie vooral toegankelijk moet zijn. Slow coffee heet hier in Delft dus ook gewoon opschenkkoffie.

Het ambacht van koffiebranden staat centraal. Koffie is een prachtig natuurproduct waarbij de kwaliteit start met het selecteren van de juiste groene bonen. Smaken komen tot hun recht door het branden, wat uiteraard draait om liefde en passie voor het product.’

Koffieroots

Colijns ‘koffieroots’ liggen bij Simon Levelt waar ze zo’n 10 jaar terug tijdens haar studie terecht kwam. Ze raakte in de ban van de smaken en soorten die ze leerde kennen en begreep toen dat ze iets ‘moest’ met koffie. Na haar studie werkte ze al snel in de marketing/communicatie bij een koffiebedrijf. Maar achter haar computerscherm kwam ze niet meer in aanraking met koffie zelf, dus dat gaf totaal geen voldoening. Na een aantal omzwervingen zette Colijn haar hersenspinsels op papier opende 2 jaar later koffiebranderij Miss Morrison.

Al nadenkend zegt ze:’Ik heb altijd al meer gehad met de beleving van koffie. Zolang ik mij kan herinneren drink ik het al. Als andere kinderen een kopje thee kregen, kreeg ik kinderkoffie: een espressokopje gevuld met filterkoffie, suiker en melk. Koekje ernaast en lekker dippen in de koffie. Echt een feestje vond ik dat! Mijn moeder riep mij als het nieuwe pak koffie weer open ging. Ik mocht dan ruiken hoe de geuren vrij kwamen. Heerlijk!’

‘Die beleving neem ik mee in mijn koffiebranderij. De exacte wetenschap en skills voor het zetten van een perfecte kop is bij mij wel ondergeschikt. Koffie is namelijk geen rocket science, ondanks dat dit in de meeste koffiebars wel zo wordt gepresenteerd. Bij mij gaat het erom wat mijn gasten vinden van de koffie, niet wat ik erover weet. Uiteindelijk is smaak heel persoonlijk en als mijn gasten er niet van kunnen genieten, voor wie rooster ik dan mijn bonen?’

Lekkere koffieboon

Colijn: ‘Ik heb geen voorkeur voor een koffieboon; alle koffie vind ik lekker! Wel ben ik snel geneigd om voor Zuid-Amerikaanse bonen te kiezen: die geven een koffie met mooie volle body met fruitige tonen, chocolade accenten of zoete afdronk. Voor Koffiejuffrouw selecteerde ik de Colombia Huila koffieboon voor het WOW effect! De eerste slok na het roosteren had een mooie volle body, tonen van rood fruit en een zijdezachte afdronk. Bijna fluweel, zo zacht!

Een koffie waar je direct de sprankeling in kan proeven, maar waarbij de omschrijving nog even uitblijft, omdat je niet weet hoe je een perfecte koffie zoals deze moet omschrijven.’

TOP