
Er zijn mensen in de wereld die niet houden van de geur van versgemalen koffie. Ongelooflijk, ik weet het. Toch is het ruiken van geuren, dus ook die van koffie, nog een hele kunst.
Leren van profs
Geuren zijn moeilijker te benoemen dan smaken. Het deel van je hersenen die geuren verwerkt, vindt het lastig om de ervaring om te zetten in woorden. Maar er is hoop: oefening baart kunst. Met een paar basiselementen uit het ‘cuppen’, zoals professionals ‘koffie proeven’ noemen, kom je als amateur een heel eind. Het leuke is dat als je beter leert ruiken, je koffie-ervaring intenser wordt.
Ruik je droge koffie
Zet het volgende klaar: twee kleine glazen van ongeveer 2 dl inhoud, bijvoorbeeld whiskyglazen of waterglazen; circa 13 gram van het liefst twee verschillende soorten koffiebonen; gekookt water; een kookwekker; een soeplepel.
Maal je koffie. Doe ongeveer 2 eetlepels gemalen koffie per glas. Pak het ene glas op, tik er zachtjes tegenaan om de aroma’s te laten ontsnappen en steek je neus zo diep mogelijk in het glas zonder de koffie te raken. Snuif de koffiegeur diep op. Voorzichtig met uitademen door je neus… Zet het glas terug en adem een paar keer diep in en uit door je neus voor je dit herhaalt met het andere glas. Probeer te bedenken wat je ruikt. Voordat de koffie nat gemaakt wordt, geven de korrels de meest vluchtige aroma’s af, die je alleen ruikt direct na het malen. Ze vervliegen zodra de koffie ergens in of op ligt.
De geur van de korst
Giet nu voorzichtig het water, net van de kook af, op de gemalen koffie en vul het glas langzaam tot aan de rand. Probeer alle koffiekorrels te bevochtigen. Zet de wekker op 4 minuten. Zodra je kop vol is, zie je dat er zich een korst vormt. Hang weer met je neus zo dicht mogelijk boven de koffiekorst en snuif weer diep. Ruik je hoe de geur is veranderd? Dit aroma van de koffie is weer heel anders dan de vluchtige van net. Vaak is deze aroma makkelijker op te pikken, omdat het vocht van de damp de geur vasthoudt en die blijft langer in je neus hangen.
Als de 4 minuten voorbij zijn, hang je weer met je neus zo dichtbij mogelijk boven de korst. Terwijl je de korst voorzichtig breekt met je lepel, snuif je weer diep. Nu ruik je weer andere geuren.
Maak er een gewoonte van
Dit is een leuke oefening om regelmatig te proberen. Je kunt er in elk geval een gewoonte van maken aan je vers gemalen koffie te snuffelen en weer zodra je water op de koffie gooit. Zo leer je steeds beter de geuren en aroma’s herkennen. En het intensiveert de manier waarop je je koffie(moment) ervaart.