CREATE ACCOUNT

Microlot koffie

/ / Koffieverhalen

Soms hebben we microlot koffie in onze selectie. Wat is dat eigenlijk en waarom is dat zo bijzonder? Een mooie uitleg vond ik de kwaliteit van koffie te zien als een piramide. Hoe hoger de koffie in de piramide staat, hoe hoger de kwaliteit.

Onderin in de piramide vind je de bulkkoffie van lage kwaliteit, van diverse grote plantages, meestal te gebruiken in melanges. Deze koffie is er in overvloed. Bovenin de piramide vind je de beste koffie, hoge kwaliteit die maar in hele kleine hoeveelheden verkrijgbaar is. Hier hoort microlot koffie bij.

Klein deel van de oogst

Microlot koffie is bijna altijd van hoge kwaliteit, maar hoge kwaliteitskoffie komt niet altijd van een microlot. De term Microlot verwijst naar koffie die van een specifieke plantage komt, maar het is slechts een klein deel van de hele oogst van die plantage. Het kan de opbrengst zijn van bijvoorbeeld maar 1 hectare. Het is namelijk lastig om continu hoge kwaliteit van een hele plantage te verkrijgen. Soms blijkt een klein deel van een plantage het beter te doen dan de rest. Dat kan komen door bijvoorbeeld meer of juist minder zon, wind, insecten of andere omstandigheden die de kwaliteit ten goede komt. Dat kan ieder jaar weer anders zijn en het is bijna niet te voorspellen.

Betere opbrengst

Een goede koffieboer houdt zijn koffieplanten heel goed in de gaten en signaleert dat op tijd. Het proeven van de koffiebonen gaat daarom ook vaak per stukje van de plantage om uit te vinden of er speciale smaken en betere kwaliteit is vergeleken met de rest. Als dat het geval is dan krijgt dat stuk van de plantage speciale aandacht om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, voor die oogst. De koffiebonen uit zo’n stukje van de plantage, de microlot, worden apart geoogst en dus niet vermengd met de rest van de oogst. Deze speciale aandacht kost tijd en geld, maar voor deze kwaliteit koffiebonen kan de boer ook meer geld vragen omdat er maar weinig van is. Als de koffiebrander dan ook nog het beste eruit kan halen… Hemels!

TOP