CREATE ACCOUNT

Cafeïne is zo lekker… of niet?

/ / Koffieverhalen

Laatst hoorde ik iemand verzuchten geen espresso te drinken omdat er zoveel cafeïne zit in die ‘heerlijke straffe bakkies’. Dat klopt alleen niet… Cafeïne smaakt ten eerste nergens naar en bovendien heeft het niets te maken met de sterkte van de koffie. Het stofje komt vrij door contact tussen koffie en water. Hoe langer de gemalen koffie in contact is met het water hoe meer cafeïne er in het kopje koffie terecht komt. Een filterkoffie bevat dus meer van dat opwekkende goedje dan een espresso.

Opgewekt van cafeïne

Cafeïne is wereldwijd ongetwijfeld het meest gebruikte stimulerende middel. Uiteraard het meest bekend van koffie, maar het zit ook in thee, cacao, guarana en de kolanoot (ja juist van cola!). De stimulerende werking maakt dat het ook in energiedrankjes, cocaïne en XTC wordt gebruikt. Maar van gewoon een lekkere kop koffie kun je al heel opgewekt worden. Sommige mensen hebben het ook echt nodig om op te starten. Dat effect wordt wel minder als je veel koffie drinkt, want je lichaam went eraan. Maar ja, wat is veel…

Wat doet cafeïne eigenlijk in je lichaam?

Cafeïne blokkeert de werking van de stof adenosine, wat leidt tot een stimulering van de hersenen, nieren, maag en darmen. Hierdoor neemt vermoeidheid af, je hartslag toe en adem je sneller. In je darmen en maag vormen zich meer maagzuur en verteringssappen. Cafeïne maakt niet dat er meer vocht wordt afgescheiden maar dit gebeurt wel sneller. En cafeïne maakt dat je luchtwegen zich iets verwijden. Wow! Logisch dat je je beter voelt na een kop koffie. Als je ‘teveel drinkt’, kunnen er vervelende effecten optreden als hartkloppingen en een gejaagd gevoel. De een heeft hier sneller last van dan de ander.

Dit filmpje legt een en ander goed uit. Enjoy!

TOP