CREATE ACCOUNT

RumBaba Roastery: koffiebrander Jeroen Keizer

/ / Koffiebranders
Jeroen Keizer van Rum Baba Roastery

Jeroen, waar komt je interesse voor koffie vandaan?
Ik heb van jongs af aan veel affiniteit gehad met eten en drinken; het bereiden, proeven/smaken en achtergrond van producten. Dat heeft mijn richting bepaald.

Hoe is je koffiecarrière verlopen?
In aanloop naar de opening van onze eerste zaak ‘Coffee Bru’ ben ik gaan werken bij ‘de Koffiesalon’ hier in Amsterdam. Misschien een bedrijf met een andere visie op koffie dan ik zelf heb, maar wel een bedrijf die serieus en gedreven met koffie werkt (toentertijd waren dat er niet veel in Amsterdam) en niet onbelangrijk, een zaak die de essentials begrijpt van een succesvol koffiecafé.

Hoelang brand je al?
Nu ongeveer 2 jaar.

Hoe en waar heb je het geleerd?
Ik kon starten bij Coffeexperts in Enkhuizen, waar ik hun Loring Smart Roaster kon gebruiken om mijn eigen batches te branden. Na wat apparatuur basics van Tosca was het een kwestie van proberen en nog meer proberen en leren van mijn fouten. Tot op de dag van vandaag is het een kwestie van experimenteren en ontwikkelen. We hebben sinds kort een Probatone staan, totaal andere ervaring: andere techniek, nieuwe werkwijzen, enzo.

Wat vind je zo leuk aan het koffiewereldje?
Misschien vooral dat je jezelf kan zijn, of je nou een loodgieter van komaf bent of een fancy designer; we hebben allemaal liefde voor koffie gemeen.

Wat is je favoriete boon of koffieland?
In de periode voorafgaand aan onze eerste koffiezaak ‘Coffee Bru’ verbleven we lange tijd op het eilandje Sao Tomé voor de kust van Afrika. Hier hadden veel Portugese plantage houders na de onafhankelijkheid van Brazilië hun heil gezocht. Het eiland werd toentertijd volgeplant met koffie en cacao struiken. Tegenwoordig is het eiland (gelegen precies op de evenaar) volledig overwoekerd met vervallen plantages. De cacao pods en koffie bessen kan je zo langs de weg plukken. Er is een Italiaans/Portugese familie die er chocolade produceert op het eiland (Corallo chocolate), om te mengen met hun top notch chocolade, hadden ze een veld met uiteenlopende Coffea Arabica variëteiten aangeplant. Fantastisch vond ik dat, hoe ze in zo’n basic en onherbergzame omgeving zo geraffineerd met een product bezig waren. De koffie die je in algemeen op het eiland geserveerd kreeg was vers geroosterd in een wok boven houtvuur. Voornamelijk Robusta koffie (of Liberica!), de super ’thick taste’ kan ik me nog goed herinneren. Maar wauw wat konden we van die koffie genieten.

Hoe drink jij je koffie het liefst? (en waar)
Filter koffie, thuis op het balkon. Of uit een thermos ergens buiten in de duinen.

TOP