CREATE ACCOUNT

GoedGevonden en verzonden: Kimel Estate (Headfirst Coffee Roasters)

/ / Zendingen

Wist jij dat er koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea komt? Het land spreekt behoorlijk tot de verbeelding met zo’n duizend verschillende etnische groepen en bijna net zoveel verschillende talen. Ook de flora en fauna zijn uniek in de wereld en dat geldt net zo goed voor de koffie die er groeit. Om de koffieteelt te bevorderen  als goede inkomstenbron stelt de overheid een minimumprijs vast aan het begin van de oogst. Mocht de marktprijs dalen, dan compenseert de overheid het verschil aan de koffieboeren.

De meeste koffieplantages bevinden zich in de ruige berggebieden waar meerdere stammen heersen. De koffieplantage Kimel is door Australiërs opgezet in de jaren ’70 van de vorige eeuw en is vandaag de dag eigendom van een van de lokale stammen, de Opai. De dagelijkse leiding is in handen van expats, met uitgebreide managementervaring.

Plantages als Kimel Estate zijn heel belangrijk in de gemeenschap: er wordt gezorgd voor woonruimte, scholing voor de kinderen, medische verzorging en schoon drinkwater. Er wonen en werken ruim 400 mensen op plantage Kimel. Koffie in deze regio wordt veelal biologisch verbouwd. Het management van Kimel doet ook hun best om de koffieproductie zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo gebruiken ze het pulp als biologische mest op het veld en wordt het water dat bij het wassen van de bonen wordt gebruikt gerecycled. Qua smaak zijn de bonen uit deze regio zeker bijzonder te noemen.

Koffie uit buurland Indonesië kenmerkt zich door de aardse smaak, terwijl de koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea een voor dat gebied ongewoon hoge zuurgraad heeft die eerder doet denken aan Midden-Amerikaanse koffie.

  • Koffiebrander: Jonathan Scheeper van Headfirst Coffee Roasters
  • Plantage:  Kimel plantage in oosten van Papoea-Nieuw-Guinea
  • Variëteit: 100% Arabica. Jonathan van Headfirst: ‘ Op deze plantage groeien veel verschillende soorten bonen, zoals Typica, Arusha en Blue Mountain. Bij de inkoop van de bonen weet je niet welke boon je krijgt, je krijgt gewoon dat wat op dat moment geoogst is. Maar het is sowieso 100% Arabica.’
  • Groeit op: 1700 meter hoogte
  • Geschikt voor: espresso. Bonen voor espressokoffie maal je zo fijn als het zijdezachte witte zand van de Cariben.
  • Je proeft: een frisse, wat kruidige koffie met tonen van rood fruit
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekker krachtig en vol van smaak. Een fijn zuurtje dat achterblijft maakt deze koffie bijzonder.”
TOP