CREATE ACCOUNT

Keen Coffee: Jaguara (Brazilië)

/ / Zendingen
jaguara plantation brazilie

Bonne Postma, een van de initiatiefnemers van Keen Coffee vertelt over de Jaguara: ‘Dit is onze eerste Direct Trade-koffieboon. En meteen ook de beste Braziliaanse boon die we tot nog toe hebben geproefd. We bezochten de plantage in 2015, een hele prestatie volgens de eigenaren omdat het zo moeilijk te bereiken is. Inderdaad waren we blij met onze GPS, maar we kwamen er uiteindelijk toch. Toen we terug in Nederland de samples ontvingen van de Jaguara om te proeven wisten we direct dat dit een ‘winnaar’ was: een karakteristieke, nootachtige Braziliaan maar dan met een fijn ‘zuurtje’. Heerlijk!’

De Jaguara plantage

De Jaguara plantage werd in 2001 opgezet door 3 vrienden, Antonio Wander, Rubem Carlos en Rubem Murilo. Ze plantten de eerste koffiestruiken in Campo das Vertentes regio, vlakbij het historische stadje Sao Joao del Rei. Dit stadje is overigens bekend vanwege zijn goudwinning en had geen enkele binding met koffie. Daar wilden de 3 mannen verandering in brengen. Het aandeel in de plantage van Rubem Murilo werd na enkele jaren overgekocht door Andre Luiz, de zoon van een van de eigenaren, Antonio Wander. Andre Luiz is gespecialiseerd in snoeien, heel belangrijk in de koffieteelt. De drie eigenaren maken zich hard voor duurzame koffieteelt en gebruiken technologie die zo weinig mogelijk impact op het milieu hebben. Ze gebruiken ook verschillende koffiesoorten voor de diversiteit en natuurlijke onkruidbestrijding.

Leuke weetjes

  • Vanwege het koele klimaat in Campo das Vertentes duurt het lang voor de koffiebessen rijp zijn, waardoor de koffie van hoge kwaliteit is en zoetig van smaak is.
  • De naam van de plantage Jagauara verwijst naar een stam van het Quilombola-volk, afstammelingen van ontsnapte Afrikaans-Braziliaanse slaven.

De feiten over koffiebonen Jaguara (Keen Coffee)

  • Koffiebrander: Jan Schuitemaker voor Keen Coffee in Enkhuizen
  • Plantage: Fazenda Jaguara in regio Campo das Vertentes, Brazilië.
  • Hoogte: 960 – 1040 meter
  • Variëteit: Yellow Catuaí, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: natural (unwashed)
  • Geschikt voor: espresso . Maal je bonen voor espresso zo fijn als het zand op een Caribisch strand.
  • Je proeft: een karakteristieke, Braziliaanse koffie, lekker notig met een fijn zuurtje.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Mmm, fijne zoetige tonen!’

GoedGevonden en verzonden: september 2016

TOP