CREATE ACCOUNT

Evermore Koffie: Plantage A/X (Papoea Nieuw-Guinea)

/ / Zendingen
Papoea Nieuw Guinea koffie plukster

Ian Pieters van Evermore Koffie in Rotterdam brandde mooie bonen uit Papoea Nieuw-Guinea voor Koffiejuffrouw. Papoea Nieuw-Guinea is een fascinerend eiland, grenzend aan Indonesië, met zo’n duizend verschillende etnische groepen en bijna net zoveel verschillende talen. Ook de flora en fauna zijn uniek in de wereld en dat geldt net zo goed voor de koffie die er groeit. Koffie is een belangrijk exportproduct, die aan zo’n 2,5 miljoen mensen werk geeft.

Koffietuinen in Papoea

Koffieplantages zoals we die in de meeste landen tegenkomen, zien we niet of nauwelijks in Papoea Nieuw-Guinea. De keuterboeren hebben vaak een soort ‘koffie-tuin’ met soms maar 20 koffieplanten die ze verzorgen naast andere gewassen waarmee ze in hun levensonderhoud voorzien. De koffiebonen in je pakket, gebrand door Evermore, komt uit de Oostelijke Hooglanden, waar de beste, meest complexe koffie wordt geteeld. Op grote hoogte met relatief veel regen, ideale omstandigheden voor koffie dus.

Biologische koffie

Leuk weetje: omdat de keuterboeren vaak leven in afgelegen, ruige gebieden waar vervoer van materialen lastig is, worden er weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt. Al zijn maar een deel van de koffies officieel biologisch gecertificeerd, vaak zijn de bonen biologisch geteeld uit praktisch oogpunt. En niet onbelangrijk, het is een lekkere, volle koffie waar je walnoot en zoete karamel in proeft met wat friszoete appel in de afdronk. Of zoals Koffiejuffrouw het zegt: een lekker pittig bakkie!

De feiten over koffiebonen uit Papoea Nieuw-Guinea (Evermore)

  • Koffiebrander: Ian Pieters van Evermore Koffie in Rotterdam
  • Plantage: Plantage A/X in Eastern Province, Papoea Nieuw Guinea.
  • Hoogte: 1500 – 2000 meter
  • Variëteit: Typica, Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso . Maal je bonen voor espresso zo fijn als het zand op een Caribisch strand.
  • Je proeft: een kruidige, volle koffie met walnoot, zoete karamel en friszoete appel in de afdronk. Met een lichte zuurtje.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekker pittig bakkie!’

 GoedGevonden en verzonden: augustus 2016

TOP