CREATE ACCOUNT

Het KoffieLab brandde koffieboon El Bosque

/ / Zendingen

GoedGevonden en verzonden

Van Het KoffieLab in Utrecht heeft Koffiejuffrouw prachtige koffiebonen uitgekozen, afkomstig van Finca El Bosque in Nicaragua. De koffieplantage ligt hoog in de prachtige bergen vlakbij Honduras. Koffie uit Nicaragua verschilt nogal van kwaliteit, maar behalve de middelmatige bonen die vaak voor melanges worden gebruikt, komen ook de beste koffiesoorten uit dit Midden-Amerikaanse land. De koffie in je pakket behoort natuurlijk tot die laatste categorie 🙂 en heeft een Rainforest Alliance-certificaat vanwege de duurzame teelt.

Deze ‘ongewassen’ bonen komen uit Lot nr 2. Tijdens de oogst bepaalt eigenaar Julio Peralta welke stukken bestemd zijn voor de microlots aan de hand van het optimale suikergehalte van de koffiebessen (circa 22%). Koffielot nr 2 is van zo’n hoge kwaliteit doordat de koffiestruiken worden omringd door eiken en pijnbomen. Dit werkt een natuurlijke insectenbestrijding in de hand (zie Duurzaamheid in koffieteelt)

Alleen de volledig rijpe vruchten worden geplukt, een heidens karwei voor het beste resultaat. De bessen worden vervolgens te drogen gelegd op verhoogde droogbedden, deels uit de zon. Na 24 uur worden de bessen iedere 2 uur omgedraaid op het heetst van de dag en ’s nachts worden de liefdevol toegedekt met doeken. Dit hele drogingsproces duurt 20 a 24 dagen! Het kost tijd, maar dan heb je ook wat.

Want de groene bonen die van deze finca komen produceren, mits juist gebrand uiteraard, een uitzonderlijk lekkere koffie die niet snel verveelt.

De feiten over koffieboon van El Bosque

  • Koffiebrander:Sebastiaan van Pommeren van Het KoffieLab
  • Plantage:  El Bosque, Nicaragua
  • Varieteit: Caturra & Catuai, 100% Arabica
  • Groeit op: 1250 – 1550 meter hoogte
  • Geschikt voor: espresso en filter, afhankelijk van de branding. Bonen voor espressokoffie maal je zo fijn als het witte zand van de Cariben. Voor filterkoffie maal je he twat grover, zo fijn als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een complexe, mooie koffie met zoete fruittonen, vooral mango.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Fruitig! In de filter proef je ook wat rood fruit. In beide brandingen komt de mango mooi naar voren. Bijzonder!’

 

TOP