CREATE ACCOUNT

GoedGevonden en verzonden: El Borbollon (Sweet Cup)

/ / Zendingen

In het westen van El Salvador, op de vruchtbare heuvels van de St Ana vulkaan, groeien de koffiestruiken van El Borbollon, de plantage van de familie Alvarez. Deze familie runt al meer dan 100 jaar plantages in deze streek. De lokale gemeenschap profiteert ook van het onmiskenbare koffiesucces: kinderen tussen de 5 en 15 jaar krijgen onderwijs en op de plantages wordt gratis gezondheidszorg geboden. De familie probeert bovendien zo respectvol mogelijk met de lokale natuur om te gaan tijdens het productieproces. Zo groeien de koffiestruiken onder de schaduw van grote bomen waardoor de bodem gezond blijft en het een goede plek is voor vogels.

De koffiebessen worden met de hand geplukt: de plukkers zijn er op getraind om alleen de rijpe bessen te plukken en de andere bessen nog even met rust te laten. Het unieke van deze plantage is, zeker in El Salvador, dat het hele productieproces plaatsvindt op de plantage zelf. Dat maakt de kwaliteitscontrole eenvoudiger. Nadat de bessen zijn geoogst, worden op de plantage ontdaan van het vruchtvlees, gewassen, gedroogd en opgeslagen: klaar voor de export! En zo kan het dus gebeuren dat zo’n baal groene bonen bij een kleine koffiebrander als Paul van Duuren van Sweet Cup in Amsterdam belandt.

  • Koffiebrander: Paul van Duuren van Sweet Cup
  • Plantage:  El Borbollon, El Salvador
  • Varieteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Groeit op: 1300 meter hoogte
  • Geschikt voor: espresso. Bonen voor espressokoffie maal je zo fijn als het witte zand van de Cariben.
  • Je proeft: een fruitige koffie met een crèmezachte body met een mild zuurtje.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekker fris! We proeven kers en zoete melkchocolade. Die chocolade blijft lang aanhouden! Mmmmmm…’
TOP