CREATE ACCOUNT

Dolce Alchemia: koffieboon Lampocoy Grand Cru (Guatemala)

/ / Zendingen

In koffiebranderij Dolce Alchemia is de bijzondere koffieboon Lamocoy Grand Cru uit Guatemala voor Koffiejuffrouw gebrand. Koffiebrander Josh Helmuth van Dolce Alchemia zegt over de Lampocoy: ‘Ik ben in de 14 jaar dat ik met koffie bezig ben nog nooit zo’n koffieboon tegengekomen. Meestal ga ik op zoek naar het zoetje in de boon, maar hier is het een aaneenschakeling van zoet, zoet en nog eens zoet. Heel bijzonder!’

Lampocoy Grand Cru is een biologische koffie en komt via Direct Trade in Nederland.

De koffiestruiken van de coöperatie die deze koffie leverde, liggen om en nabij het dorp Lampocoy in de bergen van de regio Nuevo Oriente, in het oosten van Guatemala. Dit gebied staat bekend om zijn goede koffie. Het dorp is klein, met zo’n 500 inwoners die allemaal werkzaam en dus afhankelijk zijn van de koffieteelt. Er wordt hier al meer dan 100 jaar koffie verbouwd van uitstekende kwaliteit. Deze Lampocoy Grand Cru werd in 2011 ontdekt door de Duitse journalist en koffiekenner Dethlev Cordts die het in Europa introduceerde. In 2013 werd de koffie onderscheiden door de Specialty Coffee Association of Europe.

Cafecita

De koffieboeren kregen een eerlijke prijs voor de koffie, hoger dan wat gebruikelijk is in de regio. Dolce Alchemia heeft de koffie ingekocht via Cafecita, die de bonen rechtstreeks bij de boeren koopt. Cafecita is door leden van de lokale gemeenschap opgestart om de tussenhandel zoveel mogelijk uit te sluiten, zodat de boeren meer aan hun eigen product kunnen verdienen. Er wordt hierdoor minimaal 15% meer dan de marktprijs voor hun koffiebonen betaald. Cafecita is uitsluitend lokaal actief en heeft transparantie, kwaliteit en eerlijke prijzen als doel. Cafecita wil de leefomstandigheden van kleine koffieboeren in Guatemala verbeteren en begeleidt hiertoe meerdere projecten op het gebied van scholing en gezondheid. Ook inspecteert Cafecita de boerderijen regelmatig, geeft de boeren advies en controleert de kwaliteit van de koffiebonen die ze inkoopt. Zo krijgt de consument in Europa een kwalitatief hoogwaardige koffie aangeboden.

Koffie uit Guatemala

Koffie uit Guatemala is grotendeels van hoge kwaliteit en zeer divers van smaak. Dat komt door de enorme hoeveelheid verschillende microklimaten die elke koffieboon anders maakt. Overeenkomst is dat de meeste koffie deels in de koele, vochtige halfschaduw geteeld wordt, wat de kwaliteit ten goede komt. Koffie uit Guatemala wordt door velen gezien als een van de beste soorten ter wereld.
Koffie is heel belangrijk voor de economie van Guatemala, waar het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Koffie wordt verbouwd op een paar grote plantages van rijke families en op een paar duizend finca’s, kleine boerderijen van zowel indianen als niet-indianen, voornamelijk in de bergen. In Guatemala groeit de koffiebes voornamelijk nog aan oude struiken die weliswaar een lagere opbrengst hebben, maar wel beter van smaak zijn. Kleine boeren krijgen subsidie om de lagere opbrengst te kunnen compenseren, omdat de betere smaak goed past bij de huidige specialty coffee-handel.

De feiten over koffieboon Lampocoy Grand Cru(Dolce Alchemia)

  • Koffiebrander: Josh Helmuth van Dolce Alchemia in Amsterdam (Lees meer over Dolce Alchemia >>)
  • Boerderij: Coöperatie van 300 kleine koffieboeren in Lampocoy, regio Nuevo Oriente in Guatemala
  • Groeit op: 1200-1500 meter hoogte
  • Variëteit: Catuai, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een uitgebalanceerde koffie met een volle, fruitige ‘body’ en een rijk aroma van karamel en chocola. Mooie complexe smaken.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Een heerlijke koffie met een lange, lekkere nasmaak. Wij proefden duidelijk noten (pecan?) en chocolade.’

GoedGevonden en verzonden: maart 2015

TOP