CREATE ACCOUNT

Babo Coffee: Llano Bonito (Costa Rica)

/ / Zendingen
Llano Bonito Coffee Costa Rica

De Llano Bonito koffie in je pakket is gebrand door Babo Coffee in Arnhem. Llano Bonito is de naam van een coöperatie van kleine koffieboeren in de Valle Occidental, in het westen van Costa Rica. Coöperaties zijn meestal goed nieuws voor kleine koffieboeren: ze krijgen advies, begeleiding, er wordt gewerkt aan verbetering van kwaliteit en, heel belangrijk, er wordt een eerlijke prijs bedongen voor hun koffie. En de kwaliteit is meer dan uitstekend: ze hebben al meerdere keren een prijs gewonnen in de Cup of Excellence, waaronder een keer de eerste prijs.

Het is ook een bijzonder boontje: deze variëteit heet Villa Sarchi, een mutatie van de Bourbon koffieboon, ontstaan rond 1960 in Costa Rica vlakbij het stadje Villa Sarchi. Vandaar de naam 🙂 Inmiddels wordt de boon nog steeds voornamelijk in Costa Rica verbouwd, hoewel ‘ie inmiddels ook in Midden-Amerika voorkomt. De manier waarop de Llano Bonito is verwerkt, is ook al bijzonder: Red honey processed.

Costa Rica koffiegebied

Wat is ‘Red-honey processed’?

Er zijn meerdere methoden om koffiebonen te verwerken. ‘Honey processed’ heeft op zich niks met honing te maken, er wordt bijvoorbeeld geen honing(smaak) toegevoegd zoals sommige mensen denken. Een van de verhalen is dat ruim 10 jaar geleden een Japanse koffie-inkoper zocht naar goede Costa Ricaanse koffie om zijn Braziliaanse melange aan te vullen. Normaal werden koffiebonen in Costa Rica verwerkt via de gewassen methode en de Japanner zocht naar een andere methode om meer body en aroma te verkrijgen zodat het beter zou samengaan met de Braziliaanse koffie. Ze kwamen uit bij de semi-washed methode die werd uitgelegd als ‘plakkerig, als honing’. Zo is de term ontstaan. De resten vruchtsuikers zorgen voor een heerlijk zoete koffie, zonder dat de aangename aciditeit verloren gaat.

Er blijken 3 niveaus in het verwerken van koffiebonen volgens de Honey processed methode: Yellow, Red en Black. De gebruikte technieken en verschillende droogtijd geven de boon telkens een ander karakter. Yellow Honey kent de kortste droogtijd van ongeveer 8 dagen waarbij de zon zorgt voor een lichtgele kleur van de koffiebonen. Red Honey heeft een langere droogtijd, zo’n 12 dagen, en droogt niet in de zon, maar vooral op bewolkte dagen. Het drogen van de Black Honey koffiebonen duurt het langst en vindt plaats onder een zwart plastic afdekzeil dat resulteert in een kostbare koffieboon met een volle body en die complex is van smaak.

De feiten over koffieboon Llano Bonito (Babo Coffee)

  • Koffiebrander: Babo Coffee in Arnhem
  • Plantage: verschillende plantages in Valle Occidental in Costa Rica
  • Hoogte: 1.700 meter
  • Variëteit: Villa Sarchi, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: red honey processed
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een volle, licht fruitige koffie met duidelijke tonen van chocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Zoetig en complex van smaak. We proefden citrusfruit. Lekker hoor!’

GoedGevonden en verzonden: augustus 2015

TOP