CREATE ACCOUNT

White Label Coffee: koffieboon São Benedito (Brazilië)

/ / Zendingen
Koffieplantages in provincie Minas Gerais in Brazilie.

Elmer Oomkes, koffiebrander van White Label Coffee prijst zijn koffiebonen uit Brazilië aan: ‘Mooie schone, heldere smaken. Zoet, nootachtig, maar er is zoveel te proeven. Persoonlijk vind ik deze Brazil extra mooi in een cafetière. De net iets ruwere smaak die een cafetière geeft past voor mij goed bij de notigheid. We hebben deze koffie echt rechtstreeks van de boer. Zonder tussenhandel. We ontmoetten Bruno Souza en zijn vrouw Deborah op een cupping bij een bevriende koffiebrander, Kees Kraakman. Kees liet ons weten dat hij een cupping deed met deze bevlogen Braziliaan en nodigde ons uit te komen meeproeven. Wij vonden de São Benedito-koffieboon erg lekker en dus sloten we meteen een deal! Dat is wel tof, om het zo direct te kunnen doen. Bruno is een echte koffiefanaticus en bracht samples mee van verschillende lots uit zijn omgeving. Voor hem en de boeren die hij vertegenwoordigd is het ook beter om direct zaken te doen hier in Nederland, zonder tussenhandel. ‘

Braziliaanse koffie

De São Benedito koffiefarm ligt in het zuiden van de provincie Minas Gerais in de Braziliaanse Mantiqueira bergen. Deze regio staat bekend om de waterbronnen en is ideaal voor koffieproductie vanwege het klimaat en de vruchtbare grond. De koffieproductie zorgt voor een groot deel van de werkgelegenheid in deze streek.

Braziliaanse koffie is vooral bekend vanwege de enorme hoeveelheden koffiebonen afkomstig van mega-plantages waar vaak machinaal geplukt wordt. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. De bonen uit Brazilië, zowel Arabica als Robusta-bonen, worden doorgaans als middelmatig van kwaliteit gezien en voornamelijk in blends gebruikt. Elmer: ‘Daarom vind ik dit ook zo leuk, een echt mooie single origin koffieboon uit Brazilië. Braziliaanse koffiebonen zijn toch een beetje de onderschoven kindjes van de Specialty Coffee industrie.’ Want ook in Brazilië is de koffieproductie aan het veranderen, hoewel nog op kleine schaal. Steeds meer koffieboeren zetten in op de kwaliteit van specialty coffees. En dat resulteert zo langzamerhand in steeds betere koffiebonen.

Dosering

Qua dosering raadt Elmer de standaard aan voor cafetière & filter: 6-7 gram per 100ml. Maak de koffie nat en ‘let it bloom’ ca 30 seconden. Dat is in goed Nederlands preinfusie, maar dat klinkt zo wetenschappelijk… Giet de rest van het water op laat de koffie-extractie in maximaal 3 tot 4 minuten gebeuren. Watertemperatuur rond de 90 graden.

Voor espresso: Gebruik rond de 20 gram voor dubbelshot. Extractietijd tussen de 25-29 seconden. Er moet dan tussen de 36-40 gram aan (dubbele) espresso uitkomen. Geniet ervan!

De feiten over koffieboon São Benedito (White Label Coffee)

  • Koffiebrander: Elmer Oomkes van White Label Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Fazenda São Benedito, Carmo de Minas, Minas Gerais
  • Hoogte: 1300 meter
  • Variëteit: Yellow Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: pulped natural
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een zogenaamde ‘clean cup’, nootachtig en zoete chocolade met wat bessen.
  • Koffiejuffrouw zegt: Wat een zachtheid. Chocolade inderdaad en notig. Een lekkere volle smaak. Een fijne koffie om januari-dipjes te verdrijven!’

 GoedGevonden en verzonden: januari 2015

TOP