CREATE ACCOUNT

Back to Black: koffieboon VistaBella (El Salvador)

/ / Zendingen
El Salvador coffeeplantation

Back to Black’s koffiebrander Inge Bulthuis brandde VistaBella voor Koffiejuffrouw, een mooie boon uit El Salvador, uit de regio van de vulkaan Santa Ana. De plantage VistaBella waar deze bonen groeien is een familiebedrijfje, zoals de meeste koffieplantages in El Salvador. Koffieboer Chico Garcia Rossi laat zijn koffie verwerken in de Rio Zarco Mill, geleid door de familie Battle.

Vriendschap

Het mooie is dat er intussen een vriendschap is ontstaan tussen de eigenaren van beide ondernemingen. Zodanig dat Rio Zarco ieder jaar investeert in de koffieplantage zodat Garcia-Rossi verbeteringen kan doorvoeren zonder zich enorm in de schulden te steken. Het Rio Zarco verwerkingsstation verwerkt koffie voor zo’n 1.000 koffieboeren in het westen van El Salvador, meestal hoog in de bergen gelegen piepkleine plantages. Ze helpen de boeren in de omgeving echt vooruit met managementadvies en kleine investeringen, zodat iedereen er beter van wordt. Vriendschap was de reden voor de innigere samenwerking tussen het verwerkingsstation en de plantage. Vriendschap is ook de reden waarom deze koffie nu in uw pakket zit.
Inge Bulthuis: ‘Vorig jaar ontmoette ik Rodolfo Ruffatti Batlle tijdens het Amsterdam Coffee Festival. Hij vertelde dat zijn familie ‘in de koffie’ zit in El Salvador. Zij leiden dus onder andere die Rio Zarco Mill. Zelf woont hij in Berlijn en hij importeert inmiddels koffie van zijn familie naar Duitsland. Ik zag hem weer tijdens het Berlin Coffee festival en zijn we echt vrienden geworden. Inmiddels koop ik nu de Vista Bella rechtstreeks van hem, dus ook nog direct trade. Super, de kleine, gezellige wereld van koffie.’ 😉

Koffie uit El Salvador

Koffie zit diepgeworteld in de geschiedenis van het Midden-Amerikaanse land El Salvador. De meeste plantages zijn al generaties achter elkaar in handen van dezelfde familie. Bijna tweederde van de koffie die groeit in El Salvador is Bourbon-variëteit. Er zijn ongeveer 20.000 telers in het land, van wie 95 % een kleine boerderij heeft van hooguit 20 hectare op 500-1200 m boven zeeniveau. De regio Apaneca met onder andere de bergketens Santa Ana en Ahuachapán, is het grootste koffieproducerende gebied in El Salvador. Omdat koffie in de schaduw goed gedijt, speelden koffieplantages in EL Salvador een grote rol in de strijd tegen ontbossing en verlies van habitats voor wildlife. Zouden deze bomen verdwijnen dan zou het land zo goed als al zijn natuurlijke bossen verliezen.
Koffie uit El Salvador is over het algemeen vrij zoet met een milde aciditeit en een volle body.

TIP van koffiebrander Inge Bulthuis

De filterbonen zijn op zijn best vanaf 4 dagen na branddatum. Voor espresso is het iets langer: zo’n 10 dagen na branddatum. Dus kijk goed op de verpakking. Gebruik deze verse bonen wel het liefst binnen een maand.

De feiten over koffieboon VistaBella (Back to Black)

  • Koffiebrander: Inge Bulthuis van Back to Black in Amsterdam
  • Plantage: Finca Vista Bella vlakbij de vulkaan Santa Ana in El Salvador
  • Hoogte: 1450 – 1800 meter
  • Variëteit: Red & Yellow Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: honey processed
  • Geschikt voor: filter en espresso. Als je bonen gebrand voor espresso hebt, maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. Voor filter maal je het wat grover, zo fijn als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een volle koffie met tonen van aardbeien en melkchocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Heerlijk die koffie uit El Salvador, lekker pittig. En tsja, weer die chocolade he? ;)’

 GoedGevonden en verzonden: januari 2016

TOP