CREATE ACCOUNT

Sweet Cup: koffieboon Sta Maria de Lourdes (Nicaragua)

/ / Zendingen
sta maria de lourdes Nicaragua Sweet Cup red honey

Eind vorig jaar selecteerde Koffiejuffrouw een ongelooflijk lekkere ‘honey-processed’ koffie, weet je nog? Daarom veerden we allemaal op bij deze ‘Red-honey-processed’ koffieboon uit Nicaragua, gebrand door Paul van Duuren van Sweet Cup.

Wat is ‘Red-honey processed’?

Er zijn meedere methoden om koffiebonen te verwerken. ‘Honey processed’ heeft op zich niks met honing te maken, er wordt bijvoorbeeld geen honing(smaak) toegevoegd zoals sommige mensen denken. Een van de verhalen is dat ruim 10 jaar geleden een Japanse koffie-inkoper zocht naar goede Costa Ricaanse koffie om zijn Braziliaanse melange aan te vullen. Normaal werden koffiebonen in Costa Rica verwerkt via de gewassen methode en de Japanner zocht naar een andere methode om meer body en aroma te verkrijgen zodat het beter zou samengaan met de Braziliaanse koffie. Ze kwamen uit bij de semi-washed methode die werd uitgelegd als ‘plakkerig, als honing’. Zo is de term ontstaan.

Er blijken 3 niveaus in het verwerken van koffiebonen volgens de Honey processed methode: Yellow, Red en Black. De gebruikte technieken en verschillende droogtijd geven de boon telkens een ander karakter. Yellow Honey kent de kortste droogtijd van ongeveer 8 dagen waarbij de zon zorgt voor een lichtgele kleur van de koffiebonen. Red Honey heeft een langere droogtijd, zo’n 12 dagen, en droogt niet in de zon, maar vooral op bewolkte dagen. Het drogen van de Black Honey koffiebonen duurt het langst en vindt plaats onder een zwart plastic afdekzeil dat resulteert in een kostbare koffieboon met een volle body en die complex is van smaak.

Nicaragua

Sta Maria de Lourdes Nicaragua Sweet CupDe gemeente San Fernando ligt in de regio Nuevo Segovia in Nicaragua, vlakbij de provinciehoofdstad Ocotal waarvan het grootste deel van de  10.000 inwoners koffieboeren zijn. Hier ligt de plantage Santa Maria de Lourdes, een weelderige plantage vanwege de overvloedige regen die het jaarlijks krijgt. Koffieboer Octavio Peralta begon in 1994 het verwilderde stuk land te bewerken nadat het van mijnen was ontdaan, een luguber overblijfsel van de periode van burgeroorlog. Peralta heeft dat met succes gedaan, gezien het fantastische resultaat dat nu in jouw keuken ligt. Nicaragua is met een inhaalslag bezig op koffiegebied. Tijdens de periode vol conflicten werden juist de omringende landen door het specialty coffee-wereldje ontdekt. Nu het land rustig is, komen er steeds betere en lekkere koffies vandaan.

De feiten over koffieboon Sta Maria de Lourdes (Sweet Cup)

  • Koffiebrander: Paul van Duren van Sweet Cup in Amsterdam (Lees meer over Sweet Cup >>)
  • Boerderij: Santa Maria de Lourdes in regio San Fernando in Nuevo Segovia in Nicaragua
  • Groeit op: 1350-1500 meter hoogte
  • Variëteit: Catuai, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: red-honey processed
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een smaakvolle, sappige koffie. Je proeft zwarte bessen en melkchocolade..
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Zoetig, chocolade en hazelnoot! Heerlijk en bijzonder.’

GoedGevonden en verzonden: april 2015

TOP