CREATE ACCOUNT

Stadsbranderij Noord: koffieboon Rushashi (Rwanda)

/ / Zendingen

Kees Kraakman van Stadsbranderij Noord in Amsterdam kwam met een interessante koffieboon bij Koffiejuffrouw. De Rushashi uit Rwanda.

Smaakvolle Rwanda koffie

Ten eerste interessant qua smaak. Kees Kraakman vindt ‘m vooral als filter prachtig: ‘bessig, fruitig, een hele ‘cleane’ koffie. Met een sprankelende aciditeit’. De espresso krijgt iets honingachtigs dat doet denken aan koffie uit Ethiopië. Mmmmm, lekker dus!

‘Gemaakt door vrouwen’

Maar de Rushashi is ook interessant vanwege het verhaal erachter. De koffiebonen van coöperatie Abakundakawa in het Gakenke District (Noord-Rwanda) worden verwerkt in het vooruitstrevende ‘washing station’ Rushashi. Zij werken volgens een water- en energiebesparende methode, de bonen zijn Fair Trade gecertificeerd en biologisch geproduceerd (certificaat is nog niet rond). Wat ik vooral interessant vind is dat de nadruk van de coöperatie ligt op ontwikkeling van vrouwen. Dat zit zo. Na de genocide stonden veel vrouwen er alleen voor en verenigden zich voor hun inkomen in samenwerkingsverbanden. Al doende ontdekten ze de marktetingwaarde van de toevoeging ‘gemaakt door vrouwen’. De traditionele mannen vonden dat maar niks, maar zien inmiddels wel in dat ook koffieplanten meer financieel voordeel opleveren indien ‘door vrouwen’ geproduceerd. En dus zijn veel vrouwen inmiddels officieel eigenaar van de kleine koffieplantages. Dat versterkt hun gevoel van eigenwaarde en hun positie in de boerengemeenschappen aanzienlijk! En zulke verhalen doet het geëmancipeerde hart van Koffiejuffrouw erg goed.

Meer dan de Fair Trade-minimumprijs

Nog een prettig weetje: de Nederlandse inkoper (This Side Up) betaalt de coöperatie 127% meer dan de minimum Fair Trade prijs om de koffieproductie van Rushashi te stimuleren en de boeren te helpen. Dan drinkt je koffie no een stuk lekkerder weg. Geen uitbuiting, maar juist opbouwend in het land waar het geproduceerd wordt.

De feiten over koffieboon Rushashi (Stadsbranderij Noord)

  • Koffiebrander: Kees Kraakman van Stadsbranderij Noord in Amsterdam (Lees meer over Stadsbranderij Noord>>)
  • Boerderij: Abakundakawa is de coöperatie van kleine boeren rond washing station Rushashi in Gakenke District in Rwanda
  • Groeit op: 1700 -2000 meter hoogte
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen en driedubbel gefermenteerd
  • Geschikt voor: filter of espresso. De boon is lichtgebrand voor filterkoffie en maal je wat grof, als het zand van Bloemendaal. De donkerder gebrande boon is voor espresso en maal je fijn als het zijdezachte zand van de Cariben.
  • Je proeft: een bessig aroma, zacht bloemig met een mooie sprankelende aciditeit.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Zacht en bijzonder…’

GoedGevonden en verzonden: juni 2015

TOP