CREATE ACCOUNT

Stadsbranderij Noord: koffieboon Forquilha do Rio

/ / Zendingen

Van Stadsbranderij Noord kozen we voor de koffiebonen van de plantage Forquilha do Rio in Brazilië. Deze plantage levert uitstekende single origin bonen, wat blijkbaar nog wel zoektocht is in Brazilië. Koffiebonen uit dat enorme land zijn nogal wisselend van kwaliteit, en vanwege het wat onopvallende karakter worden ze vaak gebruikt in melanges. Hoe dat komt? De grootte van de plantages maakt dat de bonen veelal machinaal geoogst worden. En dat komt de kwaliteit niet ten goede door alle verschillende stadia van rijpheid door elkaar.

Uiteraard dringt ook in Brazilië de vraag naar specialty koffie door en leggen koffieboeren zich op kleinere plantages toe op de zorgvuldige teelt van bijzondere Arabica-bonen. Met al die liefde en aandacht cultiveren ze fantastische koffiebonen. Forquilha do Rio is zo’n plantage. Meesterbrander Kees Kraakman van Stadsbranderij Noord heeft de mooie smaken naar boven gehaald met zorgvuldige branding. Je proeft een stevige koffie met wat zoete karamel. Laat je verrassen!

De feiten over koffieboon Forquilha do Rio

  • Koffiebrander: Kees Kraakman van Stadsbranderij Noord
  • Plantage:  Forquilha do Rio, Brazilië
  • Varieteit: Red Catuai, 100% Arabica
  • Groeit op: 1200 meter hoogte
  • Geschikt voor: espresso en filter, afhankelijk van de branding. Bonen voor espressokoffie maal je zo fijn als het witte zand van de Cariben. Voor filterkoffie maal je het wat grover, zo fijn als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: in espressobranding is deze koffie lekker stevig met wat zoete karamel. In de filtervariant proef je duidelijk hazelnoten en een zweem van vanille.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Inderdaad verrassend. Best een ‘makkelijke’ koffie, die drink je lekker weg. Fijn!’

GoedGevonden en verzonden in augustus 2014

TOP