CREATE ACCOUNT

Rum Baba: koffieboon Sigri (Papoea Nieuw-Guinea)

/ / Zendingen
Papoea Nieuw Guinea koffie plukster

De koffieboon uit Papoea Nieuw-Guinea werd door koffiebrander Jeroen Keizer van Rum Baba in Amsterdam voor Koffiejuffrouw gebrand. De koffieboon groeit op de Sigri koffieplantage in de Wahgi Vallei in de Westelijke Hooglanden van het eiland. Deze plantage verbouwt sinds 1950 koffie en heeft snel een uitstekende, internationale reputatie neergezet. De koffie die hier vandaan komt is echt van hoge kwaliteit.

Koffietuinen in Papoea

Die hoge kwaliteit koffie komt onder andere doordat de koffieplanten op Papoea Nieuw-Guinea ‘nazaten’ zijn van de beroemde, verfijnde Blue Mountain Coffee-planten uit Jamaica. Verschil is vooral dat de Blue Mountain Coffee extreem duur is…

Koffieplantages zoals we die in de meeste landen tegenkomen, zien we niet of nauwelijks in Papoea Nieuw-Guinea. De keuterboeren hebben vaak een soort ‘koffie-tuin’ met soms maar 20 koffieplanten die ze verzorgen naast andere gewassen waarmee ze in hun levensonderhoud voorzien. Omdat de keuterboeren vaak leven in afgelegen, ruige gebieden waar vervoer van materialen lastig is, worden er nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt. Al zijn maar een deel van de koffies officieel biologisch gecertificeerd, vaak zijn de bonen biologisch geteeld uit praktisch oogpunt. Het koele klimaat en de hooggelegen plekken van de plantages doen de rest voor deze verrukkelijke boon.

De feiten over koffiebonen Sigri (Rum Baba)

  • Koffiebrander: Jeroen Keizer van Rum Baba in Amsterdam
  • Plantage: Sigri koffieplantage in de Wahgi Vallei in Westelijke Hooglanden van Papoea Nieuw-Guinea.
  • Hoogte: 1.500 meter
  • Variëteit: Typica, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen en zongedroogd
  • Geschikt voor: espresso of filter. Zijn je bonen gebrand voor espresso, dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen maal je iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: een licht kruidige smaak met een fris aroma van rode bessen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekker zacht en toch fris. Fijn koffietje!’

 GoedGevonden en verzonden: maart 2017

TOP