CREATE ACCOUNT

Schot Koffie: koffieboon Boquete (Panama)

/ / Zendingen
Boquete Panama

John Schot van Schot koffie in Rotterdam brandde de lekkere koffieboon Boquete uit Panama voor Koffiejuffrouw. Deze boon komt van plantage Mama Cata in de regio Boquete in het westen van Panama, vlakbij de grens met Costa Rica.

Panama heeft koffie-potentie

Boquete betekent ‘gat’ of ‘opening’ in het Spaans. Dat leidt terug naar de tijd dat goudzoekers andere wegen zochten richting de Stille Oceaan. Aan het einde van de 19e eeuw begonnen boeren zich hier te vestigen en ontstonden de eerste koffieplantages op de vruchtbare vulkanische grond. Het mooie is dat er sindsdien met de oorspronkelijke planten weinig geëxperimenteerd is met bijvoorbeeld kruisingen voor een hogere opbrengst. Dat werd in omringende landen wel gedaan. Laat nu juist de specialty coffee industrie grote interesse hebben in die oorspronkelijke smaken waar niet mee gerommeld is. Panama is nog maar een kleine speler op de koffiemarkt, maar heeft wel veel potentie. Alleen al de uitstekende infrastructuur (Panamakanaal!) is een pré.

Plantage Mama Cata

De plantage Mama Cata, vernoemd naar de matriarch van de familie Garrido, is een heel moderne plantage die gebruikmaakt van de modernste technieken. De boer controleert de koffiekwaliteit, productiviteit en bodemgesteldheid continu, gebruikmakend van onder andere GPS-coördinaten. Indrukwekkend! En o ja, het is ook een fijne koffie 🙂

De feiten over koffieboon Boquete (Schot Koffie)

  • Koffiebrander: John Schot van Schot Koffie in Rotterdam (Lees meer over Schot Koffie >>)
  • Boerderij: Plantage Mama Cata in regio Alto Quiel, Boquete (Panama)
  • Groeit op: 1550 -1700 meter hoogte
  • Variëteit: Bourbon, Typica, Caturra, Geisha, Catuai, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: filter. Deze boon is gebrand voor filterkoffie en maal je wat grof, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een zoete, fruitige koffie met een lange nasmaak. Je proeft rozenbottel en groene appel.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Een prettige, easy koffie. Lekker zomers!’

 GoedGevonden en verzonden: juni 2015

TOP