CREATE ACCOUNT

Schot koffie: koffieboon Coko (Rwanda)

/ / Zendingen

Deze prachtige biologische koffie wordt verbouwd door de boeren van de Coöperatie Twongerekawa Coko in het Gakenke District in Noord-Rwanda. De dagelijkse leiding van coöperatie Coko is in handen van acht vrouwen en vier mannen met een professioneel agrarische achtergrond. Hun missie is om armoede onder de kleine koffieboeren van het district te verminderen. Coko heeft met de beschikbare expertise inmiddels honderden kleine boeren geholpen met het verbeteren en vergroten van hun oogsten. Ze zijn nu bezig om biologisch gecertificeerd te worden. Momenteel halen de boeren gezamenlijk ongeveer 300 ton koffiebessen van hoge kwaliteit van hun plantages rond de enige aanwezige ‘washing station’.

De ‘washing station’ is gebouwd in een gebied met een enorme potentie, maar draait momenteel op volledige capaciteit. Er is niet veel plaats om de droogcapaciteit te vergroten vanwege de steile hellingen in de directe omgeving. Er zou in materiaal voor degelijke droogbedden geïnvesteerd moeten worden, maar daar is tot nog toe eenvoudigweg geen geld voor. Hopelijk lukt dat wel na de oogst van 2014 waar de boeren een goede prijs voor hebben gekregen.

Goede prijs voor de koffieboeren

De koffie is met behulp van This Side Up direct ingekocht in Rwanda. Het Nederlandse bedrijf This Side Up legt zich toe op het vergemakkelijken van de koffiehandel en is gespecialiseerd in direct trade in kleine volumes. Een aantal van de koffiebranders met wie Koffiejuffrouw samenwerkt, doen zaken met This Side Up. Het verkort de lijnen tussen brander en koffieboer aanzienlijk en maakt onder andere de prijs transparanter en stukken aantrekkelijker voor de koffieboer. Zo is voor deze koffie uit Rwanda 127% meer betaald dan de oorspronkelijke Fairtrade prijs. En het mag duidelijk zijn dat dit ten goede komt aan de koffieboer. Deze koffie is dus niet alleen erg lekker en goed, maar ook erg fair!

Koffie uit Rwanda

Rwanda is een rijzende ster wat betreft specialty coffee. Tijdens de burgeroorlog lag de handel volledig plat en leidden de geïsoleerd geraakte koffieboeren een zwaar en armoedig bestaan. Sinds 2000 herstelt de koffiehandel zich beetje bij beetje. Gelukkig stijgt de vraag naar specialty coffee ieder jaar. En er worden nogal wat prachtige koffiebonen verbouwd. De vulkanische bodemsamenstelling en het milde subtropische klimaat in Rwanda zorgen voor bijzondere koffiebonen: fruitig, met toetsen van chocolade, uitgebalanceerde aciditeit en een volle ronde body. De wijze van verbouwen draagt ook bij aan de kwaliteit: er wordt vooral met de hand geoogst en alleen de rijpe bessen. En door de direct trade via een korte lijn van de koffieboer naar Schot koffie en bij jou in de keuken!

De feiten over koffieboon Coko (Schot koffie)

  • Koffiebrander: John Schot van Schot koffie in Rotterdam
  • Plantage: Coöperatie Twongerekawa Coko in Gakenke District in Noord-Rwanda
  • Hoogte: 2.000-2.300 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: fully washed
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: Een zoetige, complexe koffie waarin de smaken chocolade en vanille duidelijk naar voren komen. Met een kruidige afdronk, die nog beter tot zijn recht komt in de espressobranding.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘We proeven rozijnen! Een lekkere, milde koffie. Past goed bij de winter. Als espresso doet ‘ie het ook goed: iets kruidiger, maar het geheel blijft mooi in balans met een prettig zuurtje aan het einde.’

 GoedGevonden en verzonden: december 2014

TOP