CREATE ACCOUNT

Koffiestation: koffieboon Raja Batak (Sumatra)

/ / Zendingen

De Groningse vrienden van Koffiestation lieten Koffiejuffrouw de koffie Raja Batak proeven, uit Noord-Sumatra, Indonesië. Wat Indonesische koffie betreft is het altijd even zoeken naar de juweeltjes, want er wordt veel bulk koffie geproduceerd. Koffiestation heeft met de Raja Batak beslist een mooie koffie in huis gehaald. Zet je de koffie als espresso, lees de tip onderaan!

Raja Batak is van hoge kwaliteit

De boon Raja Batak groeit op kleine plantages (1 tot max 5 hectares groot) in het Noorden van Sumatra in het vulkanisch gebied rond het Tobameer. De hoogte, het klimaat en de vruchtbaarheid hier is heel geschikt voor de productie van hoge kwaliteit koffie. De koffie wordt, in al zijn volledigheid, geleverd als Indonesia Sumatra Lintong – Raja Batak. Lintong duidt het gebied aan rond het Tobameer waar dit type koffie groeit, de Batak zijn ethnische groepen met elk hun eigen taal in Noord-Sumatra en Raja Batak staat voor ‘Koning van de Batak’.

Honey-processed

De koffieboon Raja Batak is verwerkt volgens de honey process methode. Andere benamingen zijn wel pulped natural of semi-washed. Het is een combinatie van de droge en natte methode. De buitenkant van de bes wordt verwijderd en de boon wordt inclusief de zoete brij die overblijft gedroogd. Het drogen vindt vaak plaats voor het huis van de koffieboer op plastic zeilen.

De koffie wordt met het zoete laagje en al geleverd aan de verwerker en heeft dan een vochtgehalte van 40-42%. De boon wordt eerst verder nat gepeld. In verschillende fasen krijgt de koffieboon zijn beroemde blauwgroene uiterlijk waar ‘ie om bekend staat. Na het nat pellen worden de bonen verder gedroogd tot een gemiddeld vochtgehalte van 17-18%. In een opslagplaats dichtbij de haven worden de bonen verder gedroogd: pas als ze een vochtgehalte van maximaal 12,5%, worden ze gesorteerd en in zakken gedaan en klaar gezet voor de export.
Het mooie van deze methode is dat het zoetige van de droge methode wordt gecombineerd met het frisse van de natte methode.

Door deze verwerkingsmethode wordt de Raja Batak complexer en meer uitgesproken. Hierdoor heeft de koffie een fruitige zoetheid en een fijne aciditeit en heeft deze een lange intense afdronk met tonen van donkere chocolade. De Raja Batak – honey processed is een exclusieve koffie die in zeer gelimiteerde oplage te verkrijgen is.

Koffieland Indonesië

Indonesië is een van de belangrijkste koffieproducerende landen in Azië. De eerste koffie in Sumatra werd in de late jaren 1600 aangeplant door Nederlandse kolonisten. Naast Sumatra zijn bekende koffiegebieden in deze regio: Bali, Java en Sulawesi. De koffie die groeit op de duizenden eilanden verschilt onderling natuurlijk enorm. In Indonesië wordt nog steeds voornamelijk robusta verbouwd, maar ook hier leggen veel koffieboeren zich steeds meer toe op de specialty coffee, zoals deze Raja Batak.

Espressotip voor de Raja Batak

Koffiebrander Emiel van Koffiestation: ‘Bonen hebben altijd een ideale branding, dat is onze filosofie. Daar zijn we altijd naar op zoek. De ene boon is alleen maar echt lekker als espresso, een ander doet het beter als filter. Die balans in aciditeit, zoet en andere tonen moet je weten te vinden. Dat is een heel precies proces. Deze Indonesische koffieboon is een bijzondere. Espresso zetten van de Raja Batak is niet heel eenvoudig. De boon is sowieso beter als je ‘m gebruikt ca 2 weken na branddatum. Maal ‘m heel erg fijn. En wees niet te zuinig met de koffie. Voor een dubbele espresso kun je gerust 20 gram gebruiken. En laat ‘m wat langer doorlopen. 23 seconden is echt prima. Op het moment dat het straaltje gaat ‘wiebelen’ dan ben je eigenlijk al te ver, dan is de koffie uitgeëxtraheerd, dan komt er teveel water bij, dus hou de straal in de gaten!’ Als filterkoffie is deze boon gemakkelijker.

De feiten over koffieboon Raja Batak (Koffiestation)

  • Koffiebrander: Douwe Stelpstra van Koffiestation in Groningen
  • Plantage: verschillende kleinschalige boeren, in de regio Lake Toba op Noord-Sumatra
  • Hoogte: 1000-1600 meter
  • Variëteit: 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: honey-processed
  • Geschikt voor: filter en espresso, doet het goed in variaties met melk. Voor espressokoffie maal je de bonen zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. Gebruik je de boon als filterkoffie, maal ‘m dan wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: Een kruidige koffie, complex, vol van smaak en veel body. Daarnaast heeft de koffie aardse tonen en een lange intense nasmaak met pure chocoladetonen. Intense zoetheid en fijne aciditeit.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Wij proeven karamel, chocolade en honing. Intense zoetheid, aards. Mooi krachtig. In de espresso ruiken we laurierdrop (!) en zoethout. Spannende koffie!’

 GoedGevonden en verzonden: november 2014

TOP