CREATE ACCOUNT

Pour over koffie

/ / Koffieverhalen

Steeds meer mensen ontdekken specialty coffee. Het is naast gewoonweg lekker ook interessant. We leren over microlots, handgeplukt en droogbedden: een leuke wereld om te ontdekken!
Foto:©majdear

Terroir

Zo gebruiken koffiegekken steeds vaker termen die bij wijn al volledig ingeburgerd zijn, zoals terroir. Dat is zoiets als het microklimaat waar de boon is gegroeid, want niet alleen de bodemsamenstelling maar ook de hoeveelheid zonuren, water en hoogte maken een boon zo speciaal. Als je bijvoorbeeld weet dat de plantage op de helling van een vulkaan ligt, kun je er in het algemeen vanuit gaan dat je koffie zoetig en notig smaakt. Nog even en ook Koffiejuffrouw walst de koffie in het kopje, snuift eens diep en nipt met een serieus gezicht: “Ik proef de zon. De plantage ligt vast op 1500 meter op de zuidelijke helling van de vulkaan!” 🙂

Pour over

Alle gekheid op een stokje, de smaken van specialty coffee zijn complex, spannend, bijzonder, soms ook moeilijk en in elk geval anders. Koffiejuffrouw is echt dol op espresso in –de meeste- vormen, maar de pour over-koffiezetmethode, oftewel koffie grootmoeders stijl, was voor ons echt een eyeopener. Of eigenlijk een ‘mond-opener’, in verwondering, verbazing, gelukzalig. De smaken zijn echt soms verbluffend anders met deze zetmethode. Zo blijft de aciditeit, ofwel de levendigheid van een koffieboon, vaak beter overeind in de filterbranding dan in de espressobranding. We hebben geproefd dat sommige bonen alleen geschikt zijn voor filter. Zou de koffiebrander de boon langer en dus donkerder branden, dan verbrandt hij of zij letterlijk de smaken die de boon zo speciaal maakt. Vandaar dat de zoektocht naar de beste filter- en/of espressobonen secuur moet gebeuren om zowel espressodrinkers als filterdrinkers van iets geweldigs te voorzien.

Probeer het eens uit

Het moge duidelijk zijn, Koffiejuffrouw breekt een lans voor de filtermethode. Heb je het al eens uitgeprobeerd? Zo niet, doe het een keer. Je hebt niet veel meer nodig dan een filterhouder en wat filters. Al die andere hippe accessoires zijn geweldig en maken je koffie wellicht een leukere ‘beleving’, maar met een filterdrager kun je het gemakkelijk eens uitproberen. De ‘spulletjes’ komen dan later wel.

Dus kijk eens achterin je kast of je nog een filterhouder hebt of stof je oude filterapparaat af, zorg voor koffiebonen die licht zijn gebrand voor filter en ga aan de slag. Probeer het eens uit. Proef het verschil met je espresso. Het gaat er niet om dat je het lekkerder moet vinden, maar dat je proeft hoe anders koffie kan smaken. Leuk experiment in onze gezamenlijke zoektocht naar je eigen koffiesmaak.

Toch meteen mooie ‘spulletjes’?

In onze Koffieshop kun je allerlei mooie en handige accessoires vinden, zoals een opschenkketel met een handige lange tuit om goed te schenken,  de slimme Clever dripper of de complete Starterskit-de-luxe.

Goed instructiefilmpje

Mocht je echt goed willen zien hoe professionals de pour over-zetmethode gebruiken, kijk dan eens naar dit filmpje van TwoRiversCraftCoffee.

TOP