CREATE ACCOUNT

White Label Coffee: koffieboon Chirinos (Peru)

/ / Zendingen
Koffie uit Peru

Koffie uit Peru! Behoorlijk bijzonder… De Chirinos koffiebonen die White Label voor Koffiejuffrouw brandde, is in feite een blend van de beste singles van piepkleine plantages in de Cajamarca regio in het noorden van Peru. Deze streek staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit koffie. De plantages liggen hoog in het Andes-gebergte, op zo’n 1700-1900 meter boven de zeespiegel. Koffie werd vermoedelijk door de Nederlandse immigranten in Peru geïntroduceerd halverwege de 18e eeuw. Zij namen de Typica-variëteit mee en die boon is nog steeds dominant op vooral de oudere én heel kleine plantages. Peruanen drinken zelf ook veel koffie. Peru’s eerste koffiehuis opende in 1771 in Lima en ze begonnen pas met de koffie-export ruim 100 jaar later.

Koffie uit Peru

Het is best bijzonder om een Peruaanse, goede koffie op de Nederlandse markt te vinden. Koffiejuffrouw was het nog niet eerder tegengekomen. Er zit veel potentie in Peru als koffieland maar er is een aantal uitdagingen. Het goede nieuws is dat er veel plantages zijn boven de 1600 meter en de Typica en Bourbon variëteiten zijn er dominant. Dit zijn belangrijke condities voor kwaliteitskoffie. Waarom komt er dan toch zo weinig goede kwaliteit koffie op de (wereld) markt uit Peru? Veel koffieboeren hebben maar een paar hectare voor de koffieteelt en hun plantage ligt veelal in afgelegen gebieden. Het dichtstbijzijnde stadje is al snel 4 uur, te voet (!) welteverstaan en van daaruit nog 8 uur met de auto naar de dichtstbijzijnde haven. Dat betekent dat veel koffie veel te lang op de plantage blijft nadat het is gedroogd. Voordat het dan op de juiste plek is aangekomen om te verhandelen is de kwaliteit flink aangetast, onder andere door vocht. Een aantal boeren werken nu hard aan betere opslagmethoden én aan het verkrijgen van biologische keurmerken (hoewel ze vaak allang volgens die normen werken).

Hopelijk zien we in de nabije toekomst meer van deze lekkere koffie op de markt. Want laten we wel wezen, het is ook een kwestie van marketing… Buurlanden Brazilië en Colombia zijn nummer 1 en 2 als het gaat om productie van Arabica koffie. Die landen hebben al jaren grote koffieorganisaties die alles regelen voor de boeren.

De feiten over koffiebonen Chirinos (White Label Coffee)

  • Koffiebrander: Francesco Grosetti van White Label Coffee in Amsterdam
  • Plantage: coöperatie van kleine koffieplantages in de regio Cajamarca region in noorden van Peru.
  • Hoogte: 1700 – 1900 meter
  • Variëteit: Caturra, Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso en filter. Zijn je bonen gebrand voor espresso, dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen maal je iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: een volle en zoetige koffie met hints van suikerriet en groene appel en een lange afdronk.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekker fruitig, maar toch zacht.’

 GoedGevonden en verzonden: juni 2016

TOP