CREATE ACCOUNT

White Label Coffee: koffieboon La Niebla (Guatemala)

/ / Zendingen
Koffieboon La Niebla van finca El Carmen in Guatemala

De koffieboon La Niebla die White Label voor Koffiejuffrouw brandde, komt van een microlot, een speciaal deel van de plantage ‘El Carmen’. Ooit was El Carmen onderdeel van een grotere plantage, Finca La Colina, een van de eerste koffieproducerende boerderijen in de regio Acatenango in Guatemala. Koffieboer Mateo Mejia Mazariegos won in de vorige eeuw al prijzen met zijn meer dan uitstekende koffie. De grote plantage werd opgesplitst in verschillende kleinere plantages, waaronder El Carmen. Juan Jose Mejia, kleinzoon van Mateo, is tegenwoordig de koffieboer van El Carmen en hij weet de kwaliteit hoog te houden. Zijn koffie behoort tot de beste in de regio.

Microlot

De bonen La Niebla komen van een klein deel van de plantage. Dat wordt wel een micolot genoemd. Wat is een microlot? Een mooie uitleg vond ik de kwaliteit van koffie te zien als een piramide. Hoe hoger de koffie in de piramide staat, hoe hoger de kwaliteit. Onderin in de piramide vind je de bulkkoffie van lage kwaliteit, van diverse grote plantages, meestal te gebruiken in melanges. Deze koffie is er in overvloed. Bovenin de piramide vind je de beste koffie, hoge kwaliteit die maar in hele kleine hoeveelheden verkrijgbaar is. Hier hoort microlot koffie bij. Een microlot kan een helling zijn of een stuk van de plantage waar bijvoorbeeld meer zon is. De bonen uit dat stukje ontwikkelen daardoor andere smaken en worden vaak apart verhandeld vanwege de bijzondere kwaliteit.

Koffie uit Guatemala

Koffie uit Guatemala is grotendeels van hoge kwaliteit en zeer divers van smaak. Dat komt door de grote hoeveelheid verschillende microklimaten die elke koffieboon anders maakt. Overeenkomst is dat de meeste koffiebonen deels in de koele, vochtige halfschaduw geteeld wordt, wat de kwaliteit ten goede komt. Koffie uit dit Midden-Amerikaanse land wordt door velen gezien als een van de beste soorten ter wereld.
Voor de economie van het land is koffie heel belangrijk. Koffie wordt verbouwd op een paar grote plantages van rijke families en heel kleinschalig op een paar duizend finca’s. Deze kleine plantages zijn eigendom van vaak arme boeren, voornamelijk in de bergen. In Guatemala groeit de koffiebes voornamelijk nog aan oude struiken die weliswaar een lagere opbrengst hebben, maar wel beter van smaak zijn. Kleine boeren krijgen subsidie om de lagere opbrengst te kunnen compenseren, omdat de betere smaak goed past bij de huidige specialty coffee-handel.

De feiten over koffieboon La Niebla (White Label Coffee)

  • Koffiebrander: Francesco Grosetti van White Label Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Finca El Carmen in de regio Acatenango Vulcano in Guatemala
  • Hoogte: 1800 – 2000 meter
  • Variëteit: Red Bourbon & Catuai, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: filter en espresso. Als je bonen gebrand voor espresso hebt, maal je ze zo fijn als het zand op ene Caribisch strand. Voor filter maal je het wat grover, zo fijn als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een milde en lichtzoetige koffie met tonen van hazelnoot en chocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Die chocolade altijd weer… Zo lekker! Een fijne en toegankelijke smaak.’

 GoedGevonden en verzonden: december 2015

TOP