CREATE ACCOUNT

Roast Factory: Meko (Colombia)

/ / Zendingen
Meko Colombia by Roast Factory

Stefan Coster, koffiebrander van de voor Koffiejuffrouw nieuwe koffiebrander Roast Factory brandde voor onze espressoliefhebbers de ‘Meko’. Deze koffieboon groeit op de plantage San José de Rosa Florida, vlakbij het dorp Berruecos in de gemeente Arboleda, in de regio Nariño in het zuidwesten van Colombia, niet al te ver van de grens met Ecuador. Volgens Hernando Gutiérrez Díaz, de koffieboer, ook wel liefkozend Meko genoemd, mogen we de koffie uit Nariño beschouwen als de beste ter wereld. De hoge koffiekwaliteit heeft –volgens Meko- te maken met een wat ingewikkeld systeem van koude luchtstromen uit de Andes. Hierdoor loopt het verschil in temperatuur tussen overdag en ’s nachts flink op: overdag kan het hier wel 35 tot 40 graden Celsius zijn, terwijl het in de nacht afkoelt tot zo’n 7 graden Celsius. Door deze geweldige fluctuatie van de temperatuur nemen de suikers in de bonen enorm toe, en vormen een mooie tegenhanger voor de aciditeit. Precies zoals het hoort bij een goede koffie.

Bezoek aan Meko

Stefan bezocht Meko’s plantage in juni dit jaar en was verkocht. “Meko’s plantage is een van de besten in de streek. Hier zit jaren van kennis en ervaring in. Ze waren een van de eersten in de regio die zich toelegden op de teelt van specialty coffee. Ze gebruiken zo weinig mogelijk chemicaliën om de plantage zo gezond mogelijk te houden. Alle koffieplanten op de plantage hebben voldoende schaduw en worden omringd door mandarijn-, citroen- en bananenbomen. Hierdoor is de grond in een uitstekende conditie. Het fruit dat niet verkocht kan worden, wordt gebruikt als meststof. Echt een mooie plek. En natuurlijk het belangrijkste: ze hebben echt goede koffie.”

De feiten over koffieboon Meko (Roast Factory)

  • Koffiebrander: Stefan Coster van Roast Factory in Den Haag
  • Plantage: San José de Rosa Florida, in de gemeente Arboleda, in de regio Nariño (Colombia)
  • Hoogte: 1800 meter
  • Variëteit: Caturra, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso. Maal de bonen zo fijn als het zand op een Caribisch strand.
  • Je proeft: een boterige espresso met een medium body, met zoetige tonen, smakend naar vanille.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Mooie, pittige Zuidamerikaan.’

GoedGevonden en verzonden: november 2016

TOP